Slovenija
250 ogledov

Inšpekcija: CSD deloval v prid otrok

Lačen otrok Profimedias
"CSD je ravnal strokovno in zakonito, s starima staršema je sodeloval in jima ponujal možnosti za skupno skrb za otroka, v nekem trenutku, ko pa stara starša nista več zmogla, nista bila pripravljena sodelovati, se je CSD odločil za tak ukrep," glede namestitve otrok v rejniško držino pojasnjujejo na socialni inšpekciji. "S to družino smo se ukvarjali še pred rojstvom otrok," pa pravijo na CSD.

"Ugotovitve kažejo, da je bila strokovna odločitev CSD  pravilna, leta starih staršev, kot se pogosto omenja, niso bila razlog za namestitev v rejniško družo, prav tako ne socialna slika, odločalo se je o tem, kaj je najboljše za otroka," je povedala ministrica Anja Kopač Mrak in dodaja, da sta stara starša "še vedno stara starša, nihče jima te pravice ne more vzeti". Otroka bosta tako pri starih starših preživljala konce tedna in praznike. Pri rejnikih se otroka po zagotovilih socialnih delavk in zdravnika, ki ju je pregledal, počutita dobro in sta razigrana, pravi ministrica.

"CSD družino pozna že kar nekaj časa"

CSD | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pri odločitvi o namestitvi otrok v rejniško družino so sodelovale strokovne službe CDS v Velenju in Slovenj Gradcu, zdravstvena služba, psiholog in vzgojitelj, pravi ministrica. "Poleg tega CSD Velenje družino pozna že kar nekaj časa."

Otroka sta od smrti matere decembra lani živela pri starih starših po mamini strani, oče, ki je osumljen umora matere, pa je v priporu. CSD Velenje je bratca prejšnji teden iz vrtca odpeljal v rejniško družino. Stara starša, ki sta se s tem, da otroka namestijo v rejniško družino, sprva strinjala, ko pa bi moralo priti do srečanja starih staršev z rejniško družino, sta sodelovanje prekinila in CSD obvestila, da se pogovarjata samo še prek odvetnika. Edina možnost, na katero sta pristajala stara starša, je bila, da sama dobita rejništvo, CSD pa si je prizadeval, da bi za otroka skrbela tako rejniška družina kot stari starši.

Za rejništvo stara starša v tem trenutku nista sposobna

"Pri pridobivanju dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti, ko se za to potegujejo stari starši, je CSD Velenje moral podati mnenje ali je oblika takega rejništva najbolj v korist otrok. CSD je pravilno ocenil, da to v tem trenutku še ni možno. Lahko pa bo možno, če se ponovno vzpostavi sodelovanje s starimi starši," pojasnjuje direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski.

Ne vemo, kaj se dogaja za štirimi stenami

CSD | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Včasih prelahkotno, predvsem pa s premalo podatki sodimo o primeru, ki ga ne poznamo. Nihče ne ve, in ne more soditi, kaj vse se dogaja za štirimi stenami, kaj vse se je dogajalo z družino," opozarja ministrica, ki sicer pravi, da razume čustven odziv javnosti, vendar o tem, kaj je najbolje za otroka, mora odločati stroka. "Ne ulica, ne mediji, ne družbena omrežja, niti sosedje, ker vsi vemo premalo.Vodilo stroke pa je, da mora vedno delati v korist otrok."

"Z družino se ukvarjamo že vrsto let"

"Za sprejetje tega ukrepa ni bila razlog starost, niti bivalni pogoji. Z družino smo delali že več let, še pred rojstvom otrok. naš namen je bil v korist otrok obdržati stare starše in tudi rejniško družino," pojasnjuje direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik. "S starimi starši smo delali v tej smeri. Staršev nismo izključevali in jih ne želimo izključevati! Ker je prišlo v določen trenutku do nesodelovanja s starimi starši, je strokovni team odločil, da je v navečjo korist otrok, da jih namestimo v rejniško družino."

"Preverili smo vsa ravnanja CSD ne le od tragičnega dogodka, ampak tudi tiste od prej. Preverjali smo, ali bi CSD moral ravnati drugače, kot je," pojasnjuje socialni inšpektor. "Center je od začetka starima staršema odpiral možnost sodelovanja, vzpodbujal ju je, kazal jima je, kar jima še manjka, da bi lahko izpolnjevala potrebe otrok, v nekem trenutku nista bila več pripravljena skupaj s centrom razmišljati, kaj je dolgoročno v največjo korist otrok, zato je center posegel po pristojnosti, ki jo ima po zakonu. Ravnal je strokovno in ravnal je zakonito."

Kako naprej? Nikogar se ne sme izključevati!

"V socialnem varstvu ne obstajajo pravilne odločitve, obstajajo zakonite odločitve, take, ki omogočajo nadaljnje sodelovanje in take, ki tega ne omogočajo," pravi inšpektor in poziva vse, ki imajo možnost, naj pomagajo, da bosta stara starša začela sodelovati s CSD, kar bi pomenilo, da vnuka dobita stara starša nazaj.

"Trganje otrok je lahko zelo huda bolečina"

CSD | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Stari starši se velikokrat javijo, da bi postali rejniki, pri četrtini otrok v rejniški oskrbi je polovica takih, ki živijo pri starih starših, še enkrat toliko kot pri tetah in stricih. CSD torej vedno išče rešitev za otroka v prvi socialni mreži. Če se pa ugotovi, da otroku tam ni mogoče zagotoviti čustvenega in fizičnega razvoja, CSD mora ukrepati. Vedno pa se trudimo, da se ne prekinejo odnosi s pomembnimi osebami," razlaga Darja Kuzmanič Korva iz Skupnosti centrov za socialno delo. "CSD pogosto ne smemo povedati vsega, kar vemo." Glede načina odvzema otrok, Kuzmanič Korva pojasnjuje, da je bila prvotna ideja, da bi otroka v rejniško družino pripeljala stara starša. "Če bi šlo za sodelovanje, bi bilo najlepše in najboljše za otroke. Vendar tega ni bilo mogoče izvesti. Trganje otrok je lahko zelo huda bolečina, tega se otrok spomni," dodaja Kuzmanič Korva. 

"Podpora stroki izjemno pomembna"

CSD | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Po podatkih sem se lahko prepričala, da se je od začetka delalo skupaj s starimi starši v dobro otrok. Ko pa več ni mogoče delat skupaj v dobro otrok, se mora CSD odločiti. Intervencija je za naše socialne delavce najtežja naloga. Pri tem odločamo brez starih staršev in zato moramo prevzeti odgovornost in za tem tudi stati. In tukaj se je to zgodilo. V takih primerih je podpora stroki izjemno pomembna. Ravno v primerih velikega trpljenja ljudi, se moramo zanesti na stroko. V primeru kot je ta, ne pomeni, da se je sodelovanje končalo, sodelovanje naprej mora biti nov korak," pravi socialna delavka Gabi Čačinovič Vogrinčič.

Komentarjev 73