Slovenija
12971 ogledov

Inšpekcija za mesec dni zaprla obrat podjetja Mesnine dežele Kranjske

salama Žurnal24 main
Inšpektorat za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je začasno zaprl eno največjih mesnopredelovalnih podjetij pri nas.

Proizvodnjo so ustavili v ponedeljek, ko je inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zaradi "ponavljajočih se težav z zagotavljanjem higiene prostorov, z vzdrževanjem prostorov in opreme" zaprla obrat v ljubljanskem Zalogu, piše Dnevnik. Obrat, v katerem je zaposlenih okoli 140 ljudi, je zaprt začasno, za obdobje enega meseca. Ukrep velja od 22. januarja. 

Na inšpektoratu so za Dnevnik pojasnili, da so se za to odločili, ker so od lanskega junija v obratu za proizvodnjo svežega in pakiranega mesa ugotavljali resne pomanjkljivosti pri zagotavljanju minimalnih higiensko tehničnih zahtev, pomanjkljivosti pri vzdrževanju infrastrukture in opreme ter resne neskladnosti pri izvajanju sistema notranjih kontrol.

V zadnjih mesecih so podjetju izdali več ureditvenih odločb in odločb o prepovedi dejavnosti oziroma o prepovedi uporabe posameznih prostorov in živil. Prepovedi so se nanašale na hlev, klavnico, prostore za živino, pralnico prevoznih sredstev za prevoz živine, črevarno, vamparno, prostore za proizvodnjo poltrajnih izdelkov, sanitarije, garderobe … Ker v MDK ugotovljenih pomanjkljivosti po mnenju inšpektorjev niso v celoti odpravili, je sledila kazen, ki je v Sloveniji v tako velikih živilskopredelovalnih podjetjih zelo redka, poroča Dnevnik. 

Zelena plastika v klobasi

Lani je ljubljanski območni urad UVVHR obravnaval dve prijavi potrošnikov o domnevni neustreznosti mesnih izdelkov MDK. Prvi potrošnik je prijavil, da je v že kuhani bloški klobasi našel zeleno plastiko. Uprava je ugotovila, da je v to plastiko ovito zamrznjeno meso, namenjeno predelavi v mesne izdelke. Druga prijava se je nanašala na pečeno krvavico, v kateri je potrošnik ugriznil v kamen. V postopku je bilo ugotovljeno, da nosilec obrata ne zagotavlja sledljivosti surovin, da so bili korektivni ukrepi izvedeni prepozno in neučinkovito. 

Podjetje ima finančne težave

Kot še piše Dnevnik, se podjetje sooča s finančnimi težavami. V letu 2016 so imeli 1,8 milijona evrov izgube. Podjetje je v stoodstotni lasti Krasa, direktor obeh družb pa je Edvard Fonda. Ta je za omenjeni časnik potrdil, da je obrat v Zalogu trenutno zaprt. 

Fonda je prepričan, da bodo ugotovljene pomanjkljivosti lahko odpravili v nekaj tednih, saj po njegovem ne terjajo velikega denarnega vložka. Po Fondovih zagotovilih so tudi takšne narave, da ne vplivajo na kakovost živil in ne ogrožajo zdravja ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • ode 09:17 25.januar 2018.

    Tudi vse razkrinkane prostitutke z vzhoda, ko jih razkrinkajo, izjavijo, da so bile ustrahovane in prisiljene v prostitucijo. Vsi poševnooki z vzhoda so veliki manipulatorji in lažnivci.

  • pikijakob 13:10 24.januar 2018.

    Končno so zaprli to giftarijo.

  • pje 10:48 24.januar 2018.

    Jaz stalno provim, duma nareta klobosa je le najtabujša, mleko od sosedove krave je tudek najtabujše pa kruh in zelejova. Domoče je le domoče. V štacuneh pa vse tak lepo spakirano, načinčano vse oh in sploh za lidi, ka pa ...prikaži več se notre skrivle je pa fuj.