Slovenija
399 ogledov

Inšpekciji ga ne uspe odstraniti

razno 26.11.12. letalisce jozeta pucnika, letalo, terminal, adria, foto: jaka di Jaka Dimc
Sporni asfalt z Brnika je v primerjavi z drugimi odpadki v Smodinovcu prepojen z letalskim gorivom in strupenimi aditivi.

Asfaltni rezkanec z brniške letališke steze, ki je shranjen v kompleksu Smodinovec nekdanjega SCT, še vedno ni šel na sežig. V kompleksu, ki ga je januarja lani kupila družba GP KAT, je sicer po ugotovitvah inšpekcije pravilno skladiščen in kot tak nenevaren za okolje. Kot nas je opozoril anonimni vir, pa naj bi GP KAT oziroma z njim povezan Trgograd Litija ta rezkanec oddajal prevoznikom. "Ti so ga uporabili za posipanje dvorišč, na katerih se igrajo otroci, strupeni aditivi pa tečejo v podtalnico," zatrjuje vir.

Andrej Poglajen, lastnik Trgograda in do maja lani lastnik GP KAT, te očitke odločno zavrača: "To ni res. Bil je oddan prevoznikom, ampak ne ta. Tam je 5.000 kubičnih metrov na pogled povsem enake zadeve, ki jo lahko oddajamo," zatrjuje.

Od GP KAT k Trgogradu

Nepravilnosti v zvezi z oddajanjem rezkanca v okolje ni odkrila niti inšpekcija za kmetijstvo in okolje. Je pa ugotovila, da je imetnik rezkanca ravnal v nasprotju z zakonskimi predpisi, ter uvedla prekrškovni postopek. "Družbi GP KAT je bilo odrejeno, da mora takoj prenehati oddajati ta odpadek družbi Trgograd oziroma ga oddati na predpisan način zbiralcu ali izvajalcu obdelave odpadkov," pravijo na inšpektoratu.

Trgograd namreč nima ustreznega okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo tega odpadka. Za to kršitev družbi GP KAT grozi globa do 30.000 evrov.

Verjetno na sežig

"Zdaj pripravljamo dokumente," na vprašanje, kaj nameravajo z rezkancem, odgovarja Poglajen. O tem, ali ga bodo vendarle dali na sežig, pa: "Verjetno." Inšpekcija jim je sicer naložila, da ga morajo odstraniti do 25. maja.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 19:22 22.januar 2014.

    Te od tebe imenovane "zaloge " je lahko vzel kdor hoče , samo da ga je odpeljal iz pokritega skladišča. Brniški rezkanec je bil pod streho , zaščiten pred dežnim spiranjem . Bili so tudi primeri , ko je Trgograd ...prikaži več nekaterim računal , kot da so kupili tistega cestnega , ki ga sedaj kažejo javnosti in je že od nekdaj deponiran na zemljišču Baze . Tega dodajajo v določenem procentu novim asfaltom , namenjenih za prvi sloj cest.

  • Žurnalček 19:14 22.januar 2014.

    A hočeš takole: direktor Trgograda , dir. Priga in Inšpekcija - posameznik na Inšpekciji - lažejo kot pes teče . Sam lastnik PRIGA , je izjavil pha to ni nič strupeno , ko so praznili halo na njegovem delu zemljišča ...prikaži več in nakladali kamione. Gre enostavno za gradbeo mafijo .

  • Žurnalček 19:10 22.januar 2014.

    Kaj a zdaj bom pa vam mogoče povedu kako vem. Na otroke in svojo čast prisežem , da je to kar sem napisal čista resnica . Kdo je tu od Inšpekcijskih služb PODKUPLJEN , pa zanima tudi mene, kajti za ...prikaži veča sežig in prevoz je bilo potrebnih ~1.500.000 € , za kar znesek je Trgograd in Prigo dobil tudi Bazo ceneje !