Slovenija
2344 ogledov

Inšpekcijski postopek glede prijav za cepljenje

cepljenje Epa
Kdo razpolaga z osebnimi podatki in kaj je namen zbiranja prijav?

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je začela postopek glede obdelave osebnih podatkov pri vlaganju interesa za cepljenje proti covid-19 preko e-uprave. Postopek je informacijska pooblaščenka začela zaradi na podlagi prijave zaradi suma prekomerne obdelave osebnih podatkov vlagateljev prijave interesa za cepljenje. 

Inšpekcijski nadzor pooblaščenka vodi  zoper več zavezancev - Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

Kdo razpolaga z osebnimi podatki in kaj je namen zbiranja prijav?

"Primarno vprašanje postopka je, kdo je upravljavec osebnih podatkov, ki se zbirajo preko portala eUprava, in trenutno glede na povsem nasprotujoče si navedbe omenjenih treh zavezancev, tega še ni bilo mogoče ugotoviti," nam je sporočila Prelesnikova. "Prav tako zavezanci v okviru postopka še vedno niso nedvoumno pojasnili kakšen je namen zbiranja prijav interesa za cepljenje proti COVID-19 preko portala e-Uprava, saj se prijave interesa za cepljenje zbirajo tudi pri izbranih osebnih zdravnikih."

Več različnih pojasnil glede namena zbiranja prijav

Kot je znano, je bilo glede prijave za cepljenje podanih več različnih izjav pristojnih, od tega, da gre za zbiranje interesa do tega, da zadnje izjave direktorja NIJZ Milana Kreka, da so prijavljeni na eUpravi postavljeni v vrsto za cepljenje. "V okviru obdelave osebnih podatkov pa je sporna tudi transparentnost obdelave, saj posamezniki ob zbiranju podatkov niso ustrezno obveščeni ne o upravljavcu podatkov, namenih obdelave in rokih hrambe, niti ne o pravni podlagi za obdelavo osebnih podatkov," še dodaja Prelesnikova. 

Pojasnila nepopolna

Tudi po tem, ko so v pisarni Prelesnikove prejeli pojasnila vseh treh zavezancev, še vedno ne razpolagajo s podatki o dejanskem upravljavcu osebnih podatkov, ki se zbirajo preko portala eUprava, o namenih za katere se ti podatki zbirajo, kot tudi ne glede pravne podlage za njihovo obdelavo. Zavezanci so bili zato pozvani k dodatnim pojasnilom, na podlagi katerih bo odločeno o zakonitosti takega zbiranja osebnih podatkov. Ker je postopek še v teku, podrobnejših pojasnil še ne morejo podati, še pojasnjuje informacijska pooblaščenka.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.