Zdravje
7669 ogledov

Se na cepljenje prijaviti k zdravniku ali preko eUprave?

Cepljenje v ZDA Profimedia
Ker trenutno potekata dva načina prijave k cepljenju, vlada nekaj zmede.

"Kar nekaj časa bomo cepili kar rizične skupine in te se bodo prijavljale preko zdravnika," glede načina prijave za cepljenje pojasnjuje Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ. "Prijava preko eUprave je za tiste ljudi, ki ne spadajo v rizične skupine. Gre za dve popolnoma ločeni stvari."

V rizične skupine spadajo starejši od 60 let ter bolniki s kroničnimi boleznimi. Za starejše od 80 let se je cepljenje že začelo, ko bo precepljena ta starostna skupina bodo sledili 70 letniki in nato starejši od 60 let. Sledilo bo cepljenje zaposlenih v kritični infrastrukturi, nato pa bo sledilo cepljenje splošne populacije. 

"Če se je starejši od 80 let prijavil na eUpravo, se mora prijaviti še k zdravniku"

Starejši od 60 let se tako na cepljenje prijavijo k zdravniku, ki bo glede na ogroženost s težjim potekom prebolevanja bolezni napravil vrstni red. "Ob teh dobavah bo trajalo kar nekaj časa, da cepimo rizične skupne. Čim bolj se bomo skušali držati te strategije, " pravi Grgič Vitkova. 

Nekritične skupine ljudi se prijavljajo preko vloge dostopne na eUpravi. "Tisti, ki se prijavljajo na eUpravo, ne spadajo v rizične skupine. Če se je nekdo, ki je star 80 let prijavil na eUpravo, se mora ravno tako prijaviti k svojemu zdravniku," poudarja Grgič Vitkova. 

Janša: Nekritični naj cepljenja ne pričakujejo pred pomladjo

Direktor NIJZ Milan Krek je ob predstavljanju strategije cepljenja dejal, da so prijavljeni tako postavljeni v čakalno vrsto in da bo prej cepljen tisti, ki bo prijavljen prej. Predsednik vlade Janez Janša pa je k temu dodal, da naj tisti, ki ne sodijo v nobeno od prednostnih oziroma kritičnih skupin, vabila na cepljenje še ne pričakujejo do pomladi.

"Dokler nimamo dovolj cepiva, težko organiziramo množična cepljenja"

"Dokler nimamo zadostnega števila odmerkov vseh vrst cepiva, na katerega računamo, težko organiziramo množična cepljenja. Zaenkrat so to zelo zamejene kategorije ljudi, to so starostniki različnih starosti, in predvsem tisti, ki bolehajo za kroničnimi boleznimi in so zato še posebej ogroženi," poudarja vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin: Prijave na eUpravo so ta trenutek na zalogo

"Ko bo cepivo AstraZenece registrirano, bomo zadihali drugače, takrat bomo javnost tudi seznanili, kdaj in kje in na kakšen način bodo lahko cepljeni. Takrat bo bistveno manj omejitev, zato so vse prijave v tem tem trenutku na zalogo. V tem trenutku se moramo ukvarjati s tistimi, ki so potrebni cepljenja v najkrajšem možnem času," dodaja Kacin.

Britansko-švedski proizvajalec AstraZeneca je prošnjo za odobritev cepiva Evropski agenciji za zdravila posredoval včeraj, če bo zdravilo odobreno pa se prve dobave pričakujejo konec tega meseca. Gre za vektorsko cepivo, ki je narejeno po drugačni tehnologiji, kot cepivi Pfizer/BionTech in Moderne, ki sta narejeni s tehnologijo mRNA. Cepivo AstraZenece naj bi zagotavljalo 70 odstotno zanesljivost, medtem, ko sta cepivi na podlagi mRNA več kot 90 odstotno zanesljivi.

ZD Kamnik s svojo spletno aplikacijo

V Zdravstvenem domu Kamnik so za prijavo na cepljenje odprli prijavni obrazec na spletni strani zdravstvenega doma. 
 "Interesente zbiramo na tri načine, ločeno, torej preko osebnih zdravnikov, preko aplikacije na naši internetni strani, s katero smo želeli predvsem to, da se tisti, ki so vešči uporabe interneta, prijavijo in omogočijo tistim, ki niso vešči, dostop do telefona," razlaga Sašo Rebolj, direktor zdravstvenega doma Kamnik.
"Bali smo se navala na telefonske številke, take izkušnje smo imeli iz cepljenja proti gripi, ko je bilo ambulanto za naročanje na cepljenje proti gripi, izredno težko priklicati. Glede na to, da bo tukaj veliko večja masa ljudi, ki se bo cepila proti covidu, smo naredili svojo spletno aplikacijo," dodaja Rebolj. 

"Ne omejujemo, kdo se sme prijaviti"

Za tiste, ki niso vešči internetnega naročanja, imajo tudi posebno telefonsko številko, kjer se interesenti za cepljenje lahko prijavijo. "Trenutno ne omejujemo, kdo se sme prijaviti, ker smo organizirali tak sistem, da paciente kličemo nazaj. Torej mi paciente razvrstimo po starostni skupini in pač cepimo starostno skupino, ki je na vrsti, trenutno torej starejše od 80 let," dodaja Rebolj. 

 

Komentarjev 3
  • bodočipartizan 15:59 13.januar 2021.

    Uvesti bi morali še obvezno cepljenje proti psihopatiji za vse, ki so v vladi.

  • Avatar Leon
    Leon 14:41 13.januar 2021.

    Cepivo AstraZenece naj bi zagotavljalo 70 odstotno zanesljivost, medtem, ko sta cepivi na podlagi mRNA več kot 90 odstotno zanesljivi. Razlika je v ceni in višini provizij ! Cenejše bodo pač dražje plačali .

  • Avatar Elizabeta Pandurovic
    avatar2019 14:06 13.januar 2021.

    Najbolje na soncno upravo.