Slovenija
91 ogledov

Inšpektor: Aktivne protipožarne zaščite najverjetneje ni bilo

Požar Zalog Saša Despot
Mercatotrjeva skladišča ne sodijo med objekte z veliko požarno obremenitvijo, razlaga pristojni inšpektor, zato tam tudi niso izvajali rednih nadzorov.

"Rednega nadzora v Mercatorjevih skladiščih nismo izvajali, saj gre za objekt, ki z vidika požarne varnosti ne sodi v kategorijo, ki bi povzročala večjo požarno nevarnost," pravi Milivoj Dolščak, glavni inšpektor inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. 

Redne nadzore inšpekcija opravlja predvsem v objektih z večjo požarno nevarnostjo in prvenstveno v objektih, kjer se zadržuje veliko ljudi, kot so šole, zdravstveni domovi, trgovski centri ...

Prihodnji teden izredni nadzor

"Skladišča niso naša prioriteta. Redne nadzore pa opravljamo v Mercatorjevih trgovinah," pravi Dolščak.

"Zaradi včerajšnjega požara bomo prihodnji teden na kraju dogodka izvedli izredni inšpekcijski nadzor. Ugotavljali ali so bile zagotovljene ustrezne intervencijske poti, neoviran dostop gasilcev, plan evakuacije, zadostne količine vode ..."

Aktivna protipožarna zaščita v hladilnicah nadstandard

"V objektih, kot je Mercatorjevo skladišče, običajno ni aktivne protipožarne zaščite," razlaga inšpektor.

Hladilnice sodijo med objekte z nizko požarno obremenitvijo. Aktivna protipožarna zaščita je predpisana glede na požarno obremenitev, v hladilnicah pa bi to bila nadstandardna oprema.

Aktivna protipožarna zaščita je običajno stabilna naprava za gašenje, ki zazna ogenj, spremembo javi v centralo, sama pa aktivira sistem za gašenje, ki je najpogosteje plinasta gasilna voda. "V objektih, kjer ni velike požarne obremenitve in zato aktivne protipožarne zaščite ni, morajo projektanti zagotoviti številne druge organizacijske ukrepe, od ustrezne gradnja objekta, ki lahko vključuje odporne zidove in podobno. Vedno pa morajo biti zagotovljene intervencijske poti, evakuacijski načrt, zadostne količine vode za gašenje in podobno," razlaga Dolščak.

Smrt delavca: Evakuacija ne bi smela biti problem

"V skladišču, kot je ta, kjer je veliko izhodov in velikih vrat, evakuacija ni težavna. Evakuacija je lahko problem v večnadstropnih objektih," razlaga inšpektor. "Evakuacija v tem primeru ne bi smela biti problem, zato je na vprašanje, zakaj je delavec umrl, v tem trenutku težko odgovoriti. Možno je, da je bil poškodovan ali da je bil neposredno vpleten pri požaru," ugiba inšpektor.

"Ugibati o tem, zakaj se je ogenj tako hitro razširil, bi bila čista špekulacija. Odgovore bo poiskala preiskava, ki bo ugotovila, ali so bila pri vzdrževanju res prisotna vroča dela, kaj je bil vzrok za požar ..." pravi inšpektor.

V primeru, da so v objektu, ki zato sicer za to ni predviden, opravljajo tako imenovana vroča dela, torej se uporablja orodje, ki iskri, mora biti zagotovljena požarna straža. Lahko jo izvajajo delavci, ki so za to imenovani ali gasilci. 

Mercator protipožarno osveščen

Delavci, ki opravljajo vroča dela, sicer po predpisih ne potrebujejo nobenega dodatnega izobraževanja, seznanjeni morajo biti s protipožarnimi navodili. Za slovenska protipožarne predpise inšpektor pravi, da so strogi in primerljivi z evropskimi, v času nadzora pa je ustrezno ocenjenih od 70 do 95 odstotkov objektov. "Za Mercator lahko rečem, da požarno varnost, posebej v primerjavi z drugimi velikimi sistemi jemlje zelo resno," še dodaja Doilščak.

Preberite še:

O Požaru jih je obveščil sprehajalec - gasilec

Vroča dela že večkrat vzrok požara

Mercator: Potrebujemo nov logistični center

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 3
  • Dixon 12:03 14.maj 2015.

    A v mercatorju še zdaj ne vedo, kaj je delal zunanji izvajalec? Kako jih ni sram, da ne razkrijejo. Naj jasno povedo, če je opravljal vroča dela. Zakaj ni bilo straže? Čisto neodgovorno od njih. Važno, da sedaj jamrajo kako ...prikaži več morajo v MB vozit sadje in meso...

  • Lavdan 16:40 13.maj 2015.

    Zanimivo bi bilo vedeti kaj so v skladišču delali tuji izvajalci. Z raznimi gorilci, varilnimi aparati in rezilkami so prvi kandidati za krivce, razen če ni bilo kaj narobe z elektro napeljavo.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 15:32 13.maj 2015.

    Še zelo nam bo žal, da se stanovanjske stavbe ovijajo v stiropor. Ko enkrat pride do požara lahko samo gledaš kako zgori do konca.