Slovenija > Črna kronika
82 ogledov

O požaru jih je obvestil sprehajalec - gasilec

Zalog, po požaru Saša Despot
Prizorišče včerajšnjega obsežnega požara na Hladilniški poti v Ljubljani so skozi vso noč varovali gasilci. Pravijo, da gre za požar desetletja; tako po obsegu kot številu sodelujočih gasilcev.

Lahko povsem z mirno vestjo povemo, da gre za najmanj požar desetletja,” je za žurnal24.si povedal Jure Dolinar, vodja včerajšnje gasilske intervencije v Mercatorjevem skladišču v Zalogu. “O požaru nas je obvestil naš gasilec, ki sicer ni bil takrat v službi, sprehajal se je v bližini požara in opazil, da je zagorelo,” pove Dolinar.

Na podlagi teh informacij so se gasilci ljubljanske brigade odpravili na intervencijo še preden so dobili klic na 112. “On nam je tudi na odlagi svojih izkušenj povedal, kakšen bo najverjetnejši obseg požara.

Glede na strukturo stavbe in namen, za kakršnega se uporablja, materialov, iz katerih je zgrajen, se je požar širil z izjemno hitrostjo. “Že ko smo prišli na mesto, smo vedeli, da takšen požar vodi do katastrofalnih posledic,” pravi Dolinar in doda, da je gorelo na 10 tisoč kvadratnih metrih, od katerih so gasilci uspeli pred popolnim uničenjem ubraniti četrtino površine.

K sreči so ubranili ravno površino, v katerih kletnih prostorih so bile shranjene tri cisterne amoniaka. “Ko smo dobili ta podatek, smo se odločili za evakuacijo vrtcev. Če bi ogenj dosegel te cisterne, bi lahko prišlo do eksplozije, amoniak bi se lahko širil v okolico,” pove vodja intervencije, ki osebno pri požaru takšnega obsega še ni sodeloval.

Preiskava je v teku

Kriminalisti so včeraj pregledali le del, kjer so gasilci našli zoglenelo truplo delavca, ki je v objektu opravljal vzdrževalna dela, danes s preiskavo nadaljujejo. Policisti ugotavljajo, ali je bil vzrok za požar človeški faktor. “Pri tem je treba poudariti, da je preiskovanje vzroka požara eno izmed najbolj zapletenih in zahtevnih preiskav,” poudarja Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave.

Kraj požara je pogosto spremenjen zaradi uničujočega delovanja ognja in samih poškodb na objektih ter tudi sprememb, ki jih dodatno povzročijo gasilci z gašenjem.

Pri ogledu pogorišča lahko poleg kriminalističnih tehnikov sodelujejo še preiskovalci Nacionalnega forenzičnega laboratorija, inšpektorji in drugi strokovnjaki iz različnih delovnih področij. Zavarovane sledi nato analizirajo in obdelajo. “Težko je reči, koliko časa bo preiskava trajala. Odvisna je od različnih ugotovitev med samo preiskavo, ki bodo narekovale nadaljnji potek preiskave," še pove Pučkova.

V kolikor bodo preiskovalci ugotovili, da je za požar dejansko odgovoren človeški faktor, lahko sledi ovadba zaradi požiga, poškodovanja tuje stvari ali povzročitve splošne nevarnosti. 


PREBERITE TUDI:


Požar je terjal eno smrtno žrtev; umrl je delavec enega izmed zunanjih podjetij, ki je na objektu opravljalo vzdrževalna dela. Gasilci menijo, da ob izbruhu požara ni našel izhoda. "Morate vedeti, da se je požar razširil v izjemno kratkem času, da se je hitro začel širiti strupen plin, predvsem pa gost dim, morda tudi že visoke temperature, tako da pokojni najbrž dejansko ni našel izhoda. Sploh če je bil v tej hali prvič," ob tem pove Jure Dolinar, vodja gasilske intervencije.

Prepoznava trupla na podlagi zunanjega videza ni bila možna. "Identiteto pokojnega bomo tako lahko potrdili šele takrat, ko bo opravljena DNK analiza," pojasnjuje Nataša Pučko z ljubjanske PU. 

Na delu objekta, kjer je izbruhnil požar, so v času požara potekala vzdrževalna dela, ki jih je izvajal zunanji pogodbeni izvajalec. Pristojni niso pojasili, za kakšna vzdrževalna dela je šlo in ali se je požar začel pri njih.

Gmotna škoda bo velika

Požar je povzročil tudi veliko materialno škodo, vendar konkretnih številk pristojni še ne dajejo. Mercator ocenjuje, da je požar hudo poškodoval okoli dve tretjini skladiščnih prostorov, uničil je tudi vse skladiščene izdelke.

Več pogovorov o financah in zavarovanju lahko preberete tudi na forumih Med.over.net.

Komentarjev 3
  • beez 19:01 13.maj 2015.

    Klical je neposredno v dispečersko centralo GB Ljubljana in s tem prihranil 30 sekund - 1 minute, ki bi jo sicer zapravil s klicem na 112. Res je - GB Ljubljana je izvozila pred "uradnim" klicem iz ReCO (regijski center ...prikaži več za obveščanje 112).

  • Janez_53 15:56 13.maj 2015.

    Preberi tale odstavek: “O požaru nas je obvestil naš gasilec, ki sicer ni bil takrat v službi, sprehajal se je v bližini požara in opazil, da je zagorelo,” pove Dolinar. Torej NA PODLAGI INFORMACIJ TEGA GASILCA so šli gasilci na ...prikaži več požarišče ŠE PREDEN SO DOBILI INFORMACIJE IZ CENTRA (112). Ni pa mi jasna izjava človeka, ki je pri poročilih izjavil, DA JE TRIKRAT KLICAL na 112!

  • zdrej 14:55 13.maj 2015.

    Citat "Na podlagi teh informacij so se gasilci ljubljanske brigade odpravili na intervencijo še preden so dobili klic na 112. “On nam je tudi na odlagi svojih izkušenj povedal, kakšen bo najverjetnejši obseg požara.” Na podlagi katerih informacij, ...prikaži več novinarji? je klical osebno kakega gasilca ali kam drugam, je tekel kam in koga obvestil . Namreč najboljpraktično je klicati 112 v takih primerih.