Slovenija
34520 ogledov

Inšpektor zadavil mamo dveletne deklice

Davljenje Profimedia Fotografija je simbolična.
Nekdanjega policista in inšpektorja Banke Slovenije Žarka Gorenjca bo višje sodišče v Ljubljani jutri obsodilo za umor soproge Jasne.

Včeraj so pretekla tri leta, kar je zdaj 46-letni Žarko Gorenjc s pasom kopalnega plašča zadavil 36-letno ženo Jasno. In prav na ta dan se je na višjem sodišču v Ljubljani končal dokazni postopek na pritožbeni obravnavi, ki sta jo sprožila tako njegova obramba, odvetnika Gorazd Fišer in Marko Makuc, kot tožilstvo. Nekdanjemu policistu, po končanem študiju pa inšpektorju Banke Slovenije, zadolženemu za preprečevanje pranja denarja, bodo sodbo izrekli jutri. Na prvostopenjskem sodišču je bil obsojen na 23 let zapora.

Žarko Gorenjc | Avtor: D. M. D. M.

Od trave h kokainu

Jasna in Žarko sta se zaljubila proti koncu študija in se kmalu poročila. Leta 2018 se jima je rodila hčerka in takrat se je začela njuna zveza krhati. Gorenjc menda ni bil več v centru ženine pozornosti, kar naj bi ga še bolj začelo boleti med epidemijo covida-19, ko so bili zaprti v hiši v Dolah pri Polici.

Kot je ugotovilo ljubljansko prvostopenjsko sodišče, je iz bolestne ljubosumnosti ženo ves čas nadzoroval in ji omejeval stike s prijateljicami ter celo njenimi svojci. Do nje naj bi bil psihično in fizično, tudi spolno nasilen, vzkipljivosti pa naj bi botrovala zloraba alkohola in drog. Marihuano je po lastni izpovedi začel kaditi pri petnajstih, potem, ko jo je pri tridesetih zaradi vse pogostejših psihoz opustil, je nekaj časa eksperimentiral z LSD in amfetamini, zadnja leta pa je ob koncih tedna, zaprt v svoji sobi, saj sta z Jasno spala ločeno, zaužil od tri do pet gramov kokaina, katerega učinek je krepil s šilci žganja.

V Trebnje se je peljal k policistom

Soproga ga je ves čas ščitila, a nazadnje očitno ni zmogla več. Poiskala si je odvetnico in v Mirni našla stanovanje, kamor bi se preselila s hčerko, za katero je menda sklenila, da bo zahtevala polno skrbništvo, čeprav bi pristala na njene stike z očetom. Do zadnjega je upala na miren razhod, kljub domnevnim Žarkovim grožnjam, "da živa ne bo prišla iz hiše".

Od tam so jo res odnesli mrtvo. Gorenjc je v noči na 5. marec 2021 vzel dve črtici kokaina in uspavalno tableto ter popil šilce žganja. Ponoči naj bi, kot je dejal, v njegovo sobo prišla Jasna, ga žalila in mu zapretila, da bo vzela otroka in bo izgubil službo. Potem se ni spominjal ničesar več, le da je imela okrog vratu ovit pas kopalnega plašča in zvezane roke. V gozdu si je skušal soditi sam, a mu ni uspelo. Šele naslednje popoldne je staršem razkril, kaj je storil in se okrog pol šestih popoldne predal na policijski postaji v Trebnjem.

Vztraja pri neprištevnosti

Ključna za 23-letno zaporno kazen, ki mu jo je izreklo okrožno sodišče, je njegova prištevnost, ki je bila po mnenju izvedencev za psihiatrijo v času dejanja zmanjšana, a ne bistveno. Po pritožbi je zato njegov zagovornik Fišer angažiral multidisciplinarno strokovnjakinjo iz Zagreba in koordinatorko v desetih psihiatričnih ambulantah dr. Sanjo Elizabeth Radeljak, ki je ugotovila neprištevnost, ob tem pa še okrcala slovenska izvedenca za psihiatrijo dr. Petra Preglja in toksikologijo dr. Majdo Zorec Karlovšek, češ, da nista bila kos svojim nalogam.

Fišer je včeraj še naprej vztrajal pri neprištevnosti, ker so na enoti za forenzično psihiatrijo mariborskega Kliničnega centra, kjer je bil Gorenjc hospitaliziran dvakrat, prvič za 15 in drugič 61 dni, pri njem ugotovili čustveno neuravnovešeno osebnostno motnjo, le da drugega tipa, kot jo je diagnosticirala Radeljakova.

Toda Pregelj v dopolnitvi svojega izvedenskega mnenja ni popustil. Z ugotovitvami mariborskih kolegov se ni strinjal, ker niso opravili diagnostičnih pregledov za vzroke te motnje in je ostal pri svojem – neopredeljeni osebnostni motnji: "Ali je nastala že v osebnostnem razvojnem obdobju obdolženca, ali pa kasneje, tudi zaradi zlorabe psihoaktivnih snovi, ni pomembno za njegovo funkcioniranje v času dejanja."

Prav tako včeraj je svoje izsledke predstavil izvedenec za nevrologijo dr. Blaž Koritnik, ki, za razliko od Radeljakove, pri Gorenjcu ni našel nevrološke okvare, razen migrenskih glavobolov. Njegova sodelavka je pregledala tudi posnetke možganov in po njenem je vse normalno za njegovo starost.

Tožilstvo za 28 let zapora

Odvetnik Fišer je predlagal postavitev novega izvedenca za psihiatrijo, z novimi dokaznimi predlogi pa se je javil tudi Gorenjc, ki ne daje vtisa, da obžaluje svoje dejanje. Povedal je, da ga je Jasna poniževala, mu dala namestiti sledilno aplikacijo na oba telefona, in da si je zaradi njunega turbulentnega odnosa poiskal psihoterapevtsko pomoč. Med drugim je predlagal zaslišanje psihoterapevtke in forenzično preiskavo telefonov, vendar ga je sodni senat, tako kot Fišerja, zavrnil, ker da ni več potrebno razčiščevanje dejanskega stanja.

Tožilstvo je v zaključni besedi predlagalo enako kazen kot na prvi stopnji, 28 let zapora, s čimer se je strinjal tudi pooblaščenec oškodovancev Mitja Pavčič, obramba pa vztraja pri svoji pritožbi. Vse bo torej jasno jutri.

Komentarjev 16
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 18:25 06.marec 2024.

    Tovrstna zavržna dejanja so zasidrana v nravi posameznika in ta bi enako storil neglede na izobrazbo in položaj! Nezmožnost nadzora čustev v skrajnih situacijah je paradigma psihe posameznika, česar praviloma ne zmore izkoreniniti niti še tako dobra vzgoja in izobrazba. ...prikaži več Dosti več možnosti je, da je sprožilec nekje v vzgojnem procesu! Je pa res, da pomembnejši družbeni status posameznik ima, več možnosti je, da tudi zasebno ob skrajnih situacijah nadzira čustva, vendar tudi to ni garancija...

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 17:06 06.marec 2024.

    Grozljivo spoznanje kaksne degenerirance zaposlujemo na visoko moralna delovna mesta ! Niti preverjanja na droge ne preverijo. Res ni cudno, da gre vse v maloro. En metek v glavo bi bila pravicna odlocitev.

  • Avatar lopov
    lopov 16:49 06.marec 2024.

    vislice