Slovenija
2670 ogledov

Inšpektorat odkril tri voznike brez PCT pogoja

covid-19 Epa
Pri nadzoru javnega potniškega prometa je bilo v novembru ugotovljenih manj kršitev.

V.d. glavne inšpektorice inšpektorata za infrastrukturo Patricija Furlan Fon je danes na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 pojasnila ugotovitve nadzorov spoštovanja ukrepov v javnem potniškem prometu.

Pri nadzorih cestnega in železniškega prometa in infrastrukture, žičniške dejavnosti in smučišč, energetike in rudarstva so inšpektorji v prejšnjem mesecu 1785 nadzorov, od tega 1065 na območju javnega prevoza potnikov na cestnem in železniškem prometu. Inšpektorji so med novembrskimi vikendi opravili 744 nadzorov, v katerih so pregledali 507 avtobusov, 237 vlakov in skupno preverili 12 113 potnikov. Ugotovili so, da potniki v glavnem upoštevajo predpisane ukrepe, je pojasnila Furlan Fonova.

Pri 216 potnikih, kar znaša 2 % preverjenih potnikov, so ugotovili, da ne izpolnjujejo pogoja PCT. Kot je dodala inšpektorica, je potnikom v tovrstnih primerih lahko onemogočen vstop v javno prevozno sredstvo, lahko ga prostovoljno zapustijo, ali pa jih inšpektorji napotijo iz prevoznega sredstva.

Vozniki v avtobusnem in sprevodniki v železniškem prometu od potnikov zahtevajo, da se izkažejo z dokazili o izpolnjevanju pogoja PCT ob predložitvi osebnega dokumenta in obvezno nošenje mask.

PCT pogojev niso izpolnjevali trije vozniki

V treh primerih so inšpektorji ugotovili, da pogoja PCT ni izpolnjeval tudi sam voznik, ki je v času preverjanja opravljal javni prevoz potnikov. Vsem trem voznikom so na kraju odredili prepoved opravljanja prevoza, javni prevoz pa je bil začasno zaustavljen, dokler ni prevoznik na vožnjo napotil nadomestnega voznika z veljavnim PCT pogojem. V vseh treh primerih vozniki tudi niso preverjali PCT pogoja potnikov.

Zoper voznika in prevoznika se vodijo prekrškovni postopki.

Število potnikov brez pogoja PCT se je prepolovilo

Inšpektorji so v mesecu novembru opazili tudi pozitiven trend v spoštovanju predvidenih ukrepov. Število potnikov, ki niso izpolnjevali PCT pogoja, se je prepolovilo. V zadnjem tednu so ti predstavljali 1 % preverjenih potnikov v javnem prometu, je dejala Furlan Fonova. V večji meri se s potrdili izkazujejo tudi dijaki na vlakih, čeprav ta pogoj za njih ni obvezen.

Na prevozna sredstva vstopajmo z že pripravljenimi dokumenti, ki jih vozniku in sprevodniku pokazali, je pozvala Furlan Fonova. Kot je še dodala, vozniki in sprevodniki pozivajo k vidni predložitvi dokazil, kontrolne službe prevoznikov in inšpektorji pa z aplikacijo preverjajo ustreznost potrdil.

Zoper prevoznika, ki stori prekršek, je zagrožena denarna kazen od 4.000 do 100. 000 evrov, posameznike pa se lahko v primeru nespoštovanja oglobi do višine 4000 evrov.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • Brittany_Edwards 15:18 01.december 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Antikrist
    Antikrist 14:41 01.december 2021.

    A ga res ni bilo junaka, da bi razbil usran gobec janšističnemu inšpektorju?

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 12:20 01.december 2021.

    torej ,bodite veseli da vas vozniki niso tožili ,čeprav bi bilo fajn da bi