Slovenija
50 ogledov

Inšpektorji predlagali odvzem certifikata

Od 31. marca do 10. aprila so prodali 5574 kilogramov spornih hrušk. Žurnal24 main
Kmetijska inšpekcija je predlagala odvzem certifikata kmetiji Bostele, ki je za škropljenje hrušk uporabljala pesticid klormekvat. Nevarne hruške so že umaknili iz prometa.

Zdravstveni inšpektorat RS (Zirs) je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvestil o preseženi mejni vrednosti pesticida klormekvata v hruškah sorte konferans, ki so bile pridelane na kmetiji Bostele v Zdolah pri Krškem. Kmetija Bostele je imela certifikat za integrirano pridelavo sadja. Kmetijska inšpekcija je že podala predlog o odvzemu certifikata in vrnitvi vseh sredstev, ki jih je kmetija prejela iz tega naslova.

 

Hruške umaknili iz prometa

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je odredil umik hrušk konferans iz prometa. Hruške slovenskega porekla so imele preseženo mejno vrednost pesticida klormekvat, ki je v Sloveniji registriran kot rastni regulator v pridelavi žit.

Kmetijski inšpektor je med pregledom pridobil seznam prejemnikov, ki so jim bile dobavljene omenjene hruške. Zadnje je 10. aprila prejel Imperl Janez, s. p., iz Sevnice, pri katerem so tudi opravili drugi test, saj je obstajal sum, da hrušk niso pridelali na kmetiji Bostele. 

Zirs je prodajo pri vseh zadnjih prejemnikih ustavil 11. aprila. Zadnji prejemniki hrušk (po 31. marcu) so bili: Imperl Janez, s. p., Sevnica; Magajna Robert, s. p., Brezovica pri Ljubljani; Skupina Posavje, Brestanica; Agromrkac, Ljubljana in Jagros, Podplat. Sporne hruške že vračajo nazaj na kmetijo.

Klormekvat prepovedan
Uporaba klormekvata na hruškah ni dovoljena ne v Sloveniji ne v drugih državah EU. V Sloveniji sta registrirani dve sredstvi, ki vsebujeta aktivni pesticid klormekvat, a je njuna uporaba dovoljena izključno pri žitih. Aktivna snov je rastni regulator in se uporablja za preprečevanje prehitre rasti žit, da se prepreči poleganje pridelka. Na območju EU se uporablja že več kot 20 let.

Uporaba pesticida v skladu z navodili za uporabo ne povzroča nesprejemljivih tveganj za ljudi, okolje in ekosistem. Mejne vrednosti ostankov pesticidov v žitih ne predstavljajo tveganja za zdravje ljudi pri akutni ali kronični izpostavljenosti, če se pesticid uporablja skladno z registracijo in navodili za uporabo, poudarjajo na inšpektoratu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.