Slovenija
23 ogledov

Inšpektorji v zbornici

Gordana %C5%BDiv%C4%8Dec Kalan Žurnal24 main
Bor Nekrep. Na inšpektoratu so se za nadzor odločili zaradi “javno znanih strokovnih dilem”.

Nadzor. Inšpektorat za javno upravo je v Zdravniški zbornici Slovenije, ki jo vodi Gordana Živčec Kalan, opravil inšpekcijski nadzor, so nam včeraj potrdili na inšpektoratu in zbornici. “Zapisnik o inšpekcijskem nadzoru bo predvidoma izdan prihodnji teden oziroma v začetku junija,” so nam pojasnili na inšpektoratu. Kaj je pokazal nadzor, nam zato še niso sporočili, po neuradnih podatkih pa naj bi bile nekatere ugotovitve podobne tistim iz načelnega mnenja Komisije za preprečevanje korupcije.

Strokovne dileme

Odvzemanje licenc
Javna pooblastila zbornice: podeljevanje, podaljševanje in odvzemanje licenc, izvajanje strokovnega nadzora s svetovanjem, vodenje registra zdravnikov, nadzorovanje pripravništva, specializacije ...

Inšpektorat ima pravico predstojniku nadziranega organa odrediti ukrepe za odpravo nepravilnosti, uradni osebi lahko prepove tudi nadaljnje vodenje postopka. Predlaga lahko uvedbo disciplinskega postopka zoper uradno osebo, naznani sum storitve kaznivega dejanja ali predlaga odvzem javnih pooblastil. Za nadzor so se odločili na podlagi “javno znanih strokovnih dilem v zvezi s postopki izvedbe javnih pooblastil”. Najbolj razvpit primer izvajanja javnih pooblastil zbornice so postopki, povezani s pokojnim Borom Nekrepom.
“Upravni inšpektorji inšpekcijski nadzor v skladu s svojimi pristojnostmi opravljajo tudi pri nosilcih javnih pooblastili,” je pojasnil tiskovni predstavnik zbornice Valentin Hajdinjak in dodal, da izvajajo javna pooblastila od leta 1993. “Ker v vseh teh letih tak inšpekcijski nadzor še ni bil izveden, je bil ta vsekakor pričakovan,” je še dejal.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.