Slovenija
11058 ogledov

Inšpektorji zavihali rokave glede minimalne plače

Denar Profimedia
Napoved poostrenega nadziranja.

Potem ko bodo februarja izplačane plače za mesec januar, bo inšpektorat za delo v celoletni poostren nadzor nad izvajanjem določb zakona o delovnih razmerjih, ki določajo regres, plačilni dan ter kraj in način izplačila plače, vključil tudi spoštovanje določb zakona o minimalni plači.

Pri tem bodo inšpektorji po navedbah ministrstva še posebej pozorni na elemente minimalne plače oziroma na to, ali so dodatki dejansko izvzeti iz minimalne plače, kot to določa zakon. Preverjali bodo tudi določbe, ki vplivajo na pravilnost določanja in izplačila minimalne plače, torej način obračunavanja plače in vsebino izpisa pisnega obračuna plače ter postopek morebitnih sprememb pogodb o zaposlitvi ali drugih aktov delodajalca.

Za delo od 1. januarja letos je določena nova višina minimalne plače - 940,58 evra bruto. Hkrati so iz minimalne plače izločeni vsi dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami. Iz minimalne plače sta izločena tudi del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Družinske finance Spremembe Slovenija Na boljšem ali slabšem: Višja plača, a nižji socialni transferji

Ministrstvo je pripravilo tudi celovito informacijo o pravicah in obveznostih pri določanju in izplačilu plačila za delo, ki jo bodo v prihodnjem tednu prek sistema eDavki posredovali vsem delodajalcem. Vsebina bo objavljena tudi na spletnih straneh ministrstva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • darjan39 12:18 17.januar 2020.

    Ne nakladajte, vsak delodajalec lahko manipulira s tem po mili volji, ker jim dajete dovolj manevrskega prostora...članek je samo reklama za ovčke, ki mislijo da se dejansko kaj spreminja...