Slovenija
37 ogledov

Institucije s poskusi na živalih

Lastniki psov v Cross Hillsu morajo biti na sprehodih zelo pozorni na svoje ljub Žurnal24 main
"Nov pravilnik o izvajanju poskusov na živalih je v postopku podpisovanja na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano," so nam sporočili z Veterinarske uprave RS (VURS).

Ključne novosti so po njihovih besedah upoštevanje priporočil pri nastanitvi in oskrbi živali, ki jih je sprejel Svet Evrope in jih priporoča tudi EU.

 

Pogoji poskusov

Po pravilniku o pogojih za izvajanje poskusov na živalih je poskus vsak poseg na živi živali v poskusne ali druge znanstvene namene, ki ji lahko povzroči trpljenje, stisko, trajne poškodbe ali smrt in vključuje tudi druge ukrepe, ki povzročijo ali lahko povzročijo rojstvo živali v navedenih okoliščinah. Za poskus šteje uporaba živali tudi v primerih, ko se z anestetiki, analgetiki ali z drugimi metodami preprečuje njeno trpljenje.

Kje izvajajo poskuse
"Poskuse na živalih predvsem v uporabnih raziskavah na laboratorijskih glodalcih izvajata obe farmacevstki podjetji, Krka in Lek," so nam povedali na VURS. Na Kemijskem inštitutu Ljubljana po njihovih podatkih uporabljajo v namene uporabnih raziskav ribice zebrice. "Predvsem v znanstveno raziskovalne namene izvajajo poskuse na živalih nekateri inštituti oziroma oddelki na medicinski, veterinarski in biotehniški fakulteti, onkološkem inštitutu Ljubljana in Inštitutu Jožef Štefan," pravijo na Vurs. V manjšem obsegu uporabljajo živali na Zavodu RS za transfuzijsko medicino za proizvodnjo protiteles, redko pa uporabljajo živali v diagnostične namene na medicinski in veterinarski fakulteti ter na inštitutu za varovanje zdravja.

Ogrožene živalske vrste
"V letu 2004 je bilo uporabljenih v poskusih 145 zaščitenih živalskih vrst," pravijo na VURS. Za opazovanje vedenja so uporabili eno človeško ribico, v znanstveno raziskovalne namene je bilo uporabljenih 85 žab, za raziskavo proučevanja molekulskih osnov regeneracije tkiv pa 29 dvoživk, aksolotlov, ki so bili uvoženi iz ZDA. "Zaščitene živalske vrste so uporabili, ker se je izkazalo, da so bile edine primerne za dosego cilja raziskave," pojasnjujejo na VURS.

Psi za zdravila
Na sedmih psih so po podatkih VURS leta 2004 na veterinarski fakulteti opravili pet testiranj z različnimi kombinacijami zdravil, z vmesnim obdobjem brez testiranja in vrednotili vpliv na prepustnost črevesne sluznice in vsebnost prostaglandinov v krvi. "Po zaključku raziskav so bili oddani lastnikom, v zadnjih letih pa se v Sloveniji ne izvajajo poskusi na psih," dodajajo na VURS.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.