Slovenija
22921 ogledov

Institut Jožef Stefan resno o tem, kaj sledi jeseni

Covid-19 koronavirus test Profimedia
Obseg epidemije se povečuje. Lani v tem obdobju je upadal, opozarjajo na Institutu Jožef Stefan.

Če želimo četrti val epidemije covida-19 omejiti in preprečiti obremenjevanje bolnišnic, je priporočljivo, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov, so zapisali na Institutu Jožef Stefan.

Obseg epidemija se povečuje, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, ki deluje kot delno zaprtje države, so spomnili. V tem obdobju lani je upadala. Če se ne bomo pravočasno dovolj precepili, bomo jeseni v primeru nezaostrovanja ukrepov presegli število sprejetih v bolnišnice med drugim valom, so posvarili.

Okužbe tudi uvažamo

Ocenjeno lokalno reprodukcijsko število, ki predstavlja število oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji, znaša približno 1,05. Za upadanje epidemije ne zadošča, da je to reprodukcijsko število manjše od ena, ker okužbe tudi uvažamo.

Ocenjeno efektivno reprodukcijsko število, kjer so uvožene okužbe obravnavane, kot da bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, pa medtem znaša približno 1,25. Epidemija upada, ko je to število manjše od ena. Po trenutni oceni je dnevno potrjenih uvoženih okužb 15.

Delež delte se približuje 100-odstotkom

Zasedenost bolnišničnih zmogljivosti se počasi povečuje, prav tako tudi dnevni sprejem v bolnišnice.

V prvem valu epidemije se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je delež kužnih znašal približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem in tretjem valu pa se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva. Delež kužnih je trenutno približno 0,07 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 1500. prebivalec.

V vzorcih se delež različice delta bliža 100 odstotkom, ker je ta različica novega koronavirusa približno 50 odstotkov bolj kužna od različice alfa, vzrok pa je tudi uvoz iz držav z velikim deležem te različice virusa, navaja inštitut.

mestni utrip Slovenija Nas mora začeti skrbeti? Včeraj velikanski skok novih okužb!

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 33
 • Avatar stoychi
  stoychi 09:46 05.avgust 2021.

  Inštitut Jozef Štefan je potrebno preimenovati v Institut prodanih duš ali še bolje kar ukiniti itak od njega ni nobene koristi.

 • bobubob 20:15 03.avgust 2021.

  Kaj pa sledi v naslednjih nekaj jesenih? Mar so res vsi preostali slovenski zdravniki svoje diplome kupili - diplomirali pa so samo oni na NIJZ in še nekateri cepilci?? Pa seveda skoraj vsi politiki (na medicini po skrajšanem večernem tečaju?). ...prikaži več. https://www.slovenskizdravniki.si/s-cepivom-povezano-pospesevanje-bolezni-vaed-tveganje-o-katerem-se-ne-govori-in-ne-poroca/

 • eminenca 14:15 03.avgust 2021.

  evo jest se grem cepit, pa makar pes poščije, pa zboli do kreša .... reno , naročen sem 5.8. in to bo moj dan za kar že bo ... raje bi pristal na milostni strel ... takoj zdaj