Slovenija
10992 ogledov

Nas mora začeti skrbeti? Včeraj velikanski skok novih okužb!

mestni utrip Saša Despot
V primerjavi s prejšnjo nedeljo je bilo tokrat spet potrjenih več novih primerov.

V nedeljo je bilo opravljenih 647 testov PCR in 8.713 hitrih testov. S testi PCR je bilo potrjenih 31 novih primerov okužbe, kar pomeni, da delež pozitivnih testov PCR znaša 4,8 odstotka. V primerjavi s prejšnjo nedeljo spet beležimo rast, in sicer za 47,6 odstotka 

Prejšnjo nedeljo je bilo potrjenih 21 novih primerov, delež pozitivnih testov pa je znašal 3,5 odstotka. Delež pozitivnih testov PCR se je v zadnjem obdobju dvignil. Najnižji v prejšnjem tednu - če izvzamemo nedeljo - je bil v torek, ko je znašal 5,4 odstotka, najvišji pa v petek, ko je bil kar 8,1 odstotka. 

Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh se je dvignilo še za 1,6 odstotka in znaša 90. Še včeraj je bilo to povprečje 88,6. Vztrajno raste tudi štirinajstdnevna incidenca novih primerov na 100.000 prebivalcev, ki je zdaj 52,3. 

V zadnjem obdobju vidimo, da je največ novih primerov okužb potrjenih pri mlajših, natančenje v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 25 do 34 let. 

V bolnišnicah je bilo po zadnjih dostopnih podatkih 31 bolnikov s covidom-19, kar je dva več kot dan pred tem. Zvišalo se je tudi število oseb, ki so v intenzivni terapiji, in sicer na devet. 

Z vsemi odmerki cepljenih manj kot 40 odstotkov ljudi

Poleg drugačnih lastnosti, ki jih ima različica delta v primerjavi s prejšnjimi različicami, v Sloveniji dodatno skrb povzroča nizka precepljenost. Če je pri različici alfa cilj bil doseči 60-odstotno precepljenost, je v primeru različice delta treba doseči še višjo precepljenost. Po zadnjih podatkih, objavljenih na cepimose.si, je v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 44 odstotkov prebivalstva (920.082 ljudi), z vsemi odmerki pa 38 odstotkov prebivalstva (810.211 ljudi).

Najvišja je precepljenost v starostni skupini od 70 do 74 let, kjer je z vsemi odmerki cepljenih 71 odstotkov ljudi. V preostalih starostnih skupinah je precepljenost z vsemi odmerki nižja od 70 odstotkov. Če so pri staešjih od 55 let v vseh starostnih skupinah dosegli več kot 50-odstotno precepljenost z dvema odmerkoma, pa v nobeni od starostnih skupin do 40 let precepljenost z enim odmerkom ne dosega 40 odstotkov, z dvema odmerkoma pa se giblje okoli 30 odstotkov. 

Minuli konec tedna je bilo s prvim odmerkom cepljenih 1.210 oseb, z drugim odmerkom pa 992 oseb, je objavila vlada. 

Delta dominantna tudi v Sloveniji

V Sloveniji je trenutno prevladujoča različica delta, ki je ob zadnji analizi, ki jo je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v sodelovanju s KISLD UKC Ljubljana, predstavljala 94,6 odstotka primerov. 

Različica delta je 40 do 60 odstotkov bolj prenosljiva kot različica alfa in skoraj dvakrat bolj kot originalni sev virusa. "Poleg tega so v dihalnih poteh bolnikov, okuženih z delta različico, našli več virusnih delcev. Kitajska študija je poročala, da so virusne obremenitve pri okužbah z delto ~ 1000-krat večje od okužb, ki jih povzročajo druge različice," navaja NLZOH.

Simptomi, značilni za različico delta, so nekoliko drugačni kot pri drugih sevih. Kašelj in izguba vonja nista med bolj pogostimi simptomi pri različici delta. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 62
  • Stacy_Ryan 15:40 03.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • krucefiks 14:31 03.avgust 2021.

    necepljeni se ne sekiramo ,vsi ki se ste pa cepljeni,torej kaj koga briga pol,važno da maltretirate folk,se stroka boji da bodo farmacije na zgubi zgleda

  • sam1 14:15 03.avgust 2021.

    A so se jahtarji končno vrnili v domovino.....