Slovenija
9 ogledov

Interpelacija kot katalizator

Igor Lukšič Anže Petkovšek
DZ. SD bodo poslance prisilili k premisleku.

V SD danes pričakujejo odgovor PS, DL, Desusa in SLS o podpori interpelaciji zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka, ki jo nameravajo vložiti še ta teden. Zelo verjetno bodo to storili, četudi podpore drugih strank ne bo.

"Pričakujemo, da se bodo ta teden stvari povsem razgalile, da ne bo več mogoče sedeti na dveh stolčkih," je ob tem izpostavil predsednik SD Igor Lukšič. Z interpelacijo bi se po njegovem mnenju izkristaliziral potencial tega sklica državnega zbora – ali je mogoča le podpora tej vladi ali tudi kaj drugega.

Vladi in ministru Turku očitajo, da sta na tem področju z varčevanjem zarezala pregloboko, vnesla preveč nemira v šolsko okolje, preveč favorizirala zasebno šolstvo, nista imela posluha za kulturo, se lotevala sistematičnega razgrajevanja športnih organizacij in dajala prednost kadrovanju strankarskih kolegov.

Turk se je na očitke odzval na Twitterju: "V politiki me nič več ne more razočarati, ampak če bi interpelacijo podprle stranke, ki so podpirale interpelacije vredne ukrepe, se bom pa res vprašal, kaj delam v tem poslu."

V PS so dejali, da se bodo do interpleacije opredelili danes. Rihard Braniselj (DL) pa je povedal, da se o njej še niso pogovarjali, verjetno pa se bodo do nje opredelili šele, ko bo vložena. V SLS se ne nameravajo niti podpisati pod vlogo niti se ne strinjajo z vsebino, saj so, kot je pojasnil Mihael Prevc, določene premike na področju šolstva podpirali tudi v SLS. Ocenjuje, da ta “manever za rušenje vlade” ne bo pripreljal do cilja SLS, do predčasnih volitev. V Desusu se pod pobudo ne bodo podpisali, vendar pa se, kot je dejal Franc Jurša, nagibajo k podpori interpelaciji.

PS ne zna politične abecede

Ali bo sledilo še več interpleacij, Lukšič še ni vedel, glede sestavljanja nove vlade znotraj tega sklica pa je prepričan, da se mora angažirati predvsem stranka, ki je dobila največ podpore na volitvah. Dodal je, da se "pozna, da so volitve leta 2011 pripeljale v politiko ljudi, ki niso politiki in imajo težave že pri abecedi". Tako naj nazadnje v PS ne bi ubrali pravilnega postopka – torej najprej poiskali mandatarja, se z njim pogovorili o kandidaturi in ključnih projektih, ga predstavili preostalim strankam ter ga šele nato predstavili javnosti.

Lukšič je povedal še, da ne bi mogel biti v vladi, kjer bi bil minister Janez Šušteršič, zaradi zakona o slabi banki in državnem holdingu, ki ga želijo SD poslati v ustavno presojo. Na to se je odzval Šušteršič, ki je dejal, da DL ne bi smela v vlado z SD, če bi ta vztrajala pri teh stališčih.

Komentarjev 7
  • Pepe1 14:19 19.februar 2013.

    LUKŠIČ ZBUDI SE IN PRERAČUNAJ KAKNE BUDALŠČINE DELAŠ,EDINI PRAVI NAČIN JE NEZAUPNICA VLADE NE PA POSAMEZNE MINISTRE KER TO BI TRAJALO VSAJ ŠE 6 MESECEV

  • dragec 12:07 19.februar 2013.

    Bravo Darkec - hajde še enkrat premisli in povej, a ni dobro zamenjati kompletno bagro, kako levo tako tudi desno. Pozabi na simpatije do SdS in povej, ali ni zadosta, da gledamo Jerovške, one babe iz SD in njim podobne ...prikaži več (parlament - en mandat in konec)!!!

  • dragec 12:04 19.februar 2013.

    Interpelacija kot katalizator - samo se je naš katelizator zaradi 20 letne uporabe pokvaril!!!!!