Slovenija
1733 ogledov

Interpelacija ministra Hojsa

Vlada Aleš Hojs Vlada RS
Predstavniki opozicije so danes predstavili 7 vsebinskih točk interpelacije zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa.

Osnutek interpelacije, v katerem mu med drugim očitajo odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi in policijsko nasilje, so pripravili v Levici. Danes so predstavniki SD, LMŠ, SAB, Levice in poslanske skupine nepovezanih poslancev na novinarski konferenci predstavili vsebino interpelacije.

7 točk interpelacije, ki jo bodo vložili danes, je predstavil poslanec Levice Matej T. Vatovec: ''Aleš Hojs uteleša in pooseblja vse, kar je narobe s trenutno vlado. Pooseblja jo s tem, da znajo vladati samo s silo in nasiljem, da jim je edini cilj in način delovanja vplivanje na vse sfere družbenega delovanja,'' je uvodoma povedal .

Interpelacijo so v opoziciji pripravili v sedmih točkah

Kot je pojasnil Vatovec, so bili povod za pripravo dogodki v torek, 5. oktobra, ko so v središču Ljubljane potekali protesti, ki so sovpadali obiskom Vrha EU v Brdu. Na njih je bila po mnenju opozicije uporabljena prekomerna sila in neupravičeno policijsko nasilje: ''Za te razmere je neposredno odgovoren minister Hojs in vlada kot celota,'' je dejal.

Eden ključnih vzrokov za shode v opoziciji vidijo v načinu vladanja, saj ima vlada nezadostno večino v državnem zboru. Prav tako vlada z odloki, arbitrarno, na dopisnih nočnih sejah in s tem ustvarja zmedo. Nestrinjanje se je po besedah Vatovca izrazilo v obliki ljudskega nestrinjanja in protestov.

Nadalje je minister Hojs začel neposredno začel pritiskati na policijo, pri čemer je spomnil na njegove in premierjeva tvite, tudi te iz torka, 5. oktobra. Izbruh prekomernega nasilja tako pripisujejo vladi, saj naj bi takšna uporaba sile, tudi po mnenju strokovnjakov in SPS bila neutemeljena.

Hojsu očitajo tudi protiustavno omejevanje človekovih pravic, natančneje z aktivacijo 9. člena Zakon o nalogah in pooblastilih policije. Odredba je bila objavljena dve uri pred veljavo, opuščena je bila dolžnost objave v Uradnem listu, javnost pa posledično ni bila obveščena o ukrepih.

1. odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi,
2. odgovornost za prekomerno uporabo prisilnih sredstev in policijsko nasilje na protestih,
3. protiustavno omejevanje človekovih pravic  z aktivacijo 9. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije,
4. politizacija policije,
5. ponižujoč, ignorantski in nestrokoven odnos do splošne javnosti, protestnikov, zaposlenih v policiji, predstavnikov sindikatov, informacijske pooblaščenke, varuha človekovih pravic in strokovne javnosti, ki na kakršenkoli način opozarjajo na ministrovo ravnanje,
6. nezakonito kadrovanje v policiji, grožnje z odpovedjo delovnega razmerja predstavnikom sindikatov in zaposlenim v policiji, ki opozarjajo na nepravilnosti,
7. sum storitve kaznivega dejanja oziroma opustitve dolžnega ravnanja z neprijavo kaznivega dejanja ministra Vizjaka, za katerega je vedel.

Obenem se očitki nanašajo na politizacijo delovanja policije, saj naj bi se minister Hojs vmešaval v njihovo delo, tudi s kadrovanjem. Pri tem je Vatovec spomnil na zamenjavo generalnega direktorja policije in na kadrovanje v Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Poleg tega je naštel sporno vmešavanje nekaterih predstavnikov vlade v delo policije, saj so Žan Mahnič, Božo Predalič, Franc Kangler, Anton Olaj in Aleš Hojs na tisti dan obiskali štabe policije.

Naslednja točka govori o ''ponižujočem in ignorantskem odnosu do širše javnosti, zaposlenih v policiji, predvsem SPS, informacijske pooblaščenke, ustavnega sodišča in varuha človekovih pravic''. Da bi se po mnenju opozicije znebili kritike, je predlagal spremembe določenih zakonov, da bi lažje izvedli določena dejanja, kot je na primer razrešitev direktorja NPU.

Nazadnje se ministru očita, da je vedel, da je bil morda minister za okolje in prostor Andrej Vizjak vpleten v morebitno kaznivo dejanje, kar je zapisal v svojem tvitu. Kar naj bi vedel o tem početju, je zamolčal. ''Gre za sum kaznivega dejanja, a ga je zaradi strankarskega interesa ovadbo opustil,'' je zaključil s predstavitvijo točk interpelacije.

Aleš Hojs, Janez Janša Slovenija Hojs priznal: Vizjakove posnetke sem slišal že pred časom

Obrazložitvam se pridružujejo tudi ostale opozicijske stranke

Poslanec LMŠ Brane Golubovič je dejal, da je pravna država ogrožena, saj oblast sistematično ne spoštuje ustave, zakonov in sodb sodišč. Obsodil je ravnanje Hojsa, ki ni prijavil opustitve prijave s strani ministra Vizjaka.

Ob tem je spomnil na dogodke zadnjega tedna. Golubovič je dejal, da je minister za zdravje ravnal v nasprotju s priporočili stroke, pravosodni minister Dikaučič je postal subjekt sodne preiskave zaradi utaje davkov, pri okoljski minister Vizjaku obstajajo sumi korupcije in kaznivega dejanja, ob tem je minister Hojs na Twitterju priznal, da je o tej zadevi vedel.

Maša Kociper iz SAB notranjemu ministru očita "politični diskurz, ki je popolnoma nesprejemljiv in negativno vpliva na državo in družbo", obenem pa se v SAB pridružujejo pozivom, da odstopi celotna vlada.

Interpelacija bo vložena danes, zagotovljenih je 43 podpisov.

Janja Sluga iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je povedala, da notranji minister ni in ne sme biti policijski minister, ko je spomnila na obiske operativnih štabov policije, ki jih skupina dojema kot politično vmešavanje v delo policije. Nadalje je izpostavila Hojsovo izjavo, da je šel po uporabi solzivca in vodnega topa na policijo, da čestita za uspešno opravljeno delo, saj naj bi ta bila povedna glede dojemanja nalog ministra.

Matjaž Han iz SD je dejal, da ''Slovenija ni na pravi poti, ''in da zaradi tovrstnih ravnanj in vlaganj interpelacij trpi razglabljanje o proračunu in ostalih zakonskih predpostavkah zadev, ki so zaradi tega na stranskem tiru. ''Interpelacijo bomo podprli, ampak dokler ne bo prišlo do predčasnih volitev, v Sloveniji ne bo miru,'' je zaključil.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 17
  • Howard_Steinke 16:37 20.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:27 20.oktober 2021.

    Temu naslovu pa res ni kaj za dodati. Ta vlada je res ena velika tovarna zlobe!

  • bogdan76 15:16 20.oktober 2021.

    Hudič jevzeln šalo naši štirje Telebajski niti z potporo 571 rdečih aktivistov nemore zamajati vlade murgle innje.