Slovenija
50 ogledov

Interpelacije tudi za župane

Alojzij Kastelic je presenetil z odločitvijo, da se bo potegoval za prvega moža Žurnal24 main
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo predlagala spremembo zakonodaje, s katero bi omogočili, da se v primeru ugotovljenih nezakonitih ravnanj odpokliče lokalne funkcionarje.

V zakonu ni "možnosti razrešitve (izreka nezaupnice oziroma odpoklica) župana, podžupana ali občinskega svetnika v primeru njegovega nezakonitega ravnanja, s tem pa posredno dopušča razmah tovrstnih primerov", je v sporočilu za medije zapisala KPK.

Predlagajo, da bi zakon tudi za župane in občinske funkcionarje uvedel "institute, sorodne ustavni obtožbi in interpelaciji na državni ravni", je predlagala KPK.

Spomnimo, župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic je bil pred časom pravnomočno obsojen zaradi treh kaznivih dejanj zlorabe položaja.

Obsojen je bil na sedem mesecev zapora, pogojno za eno leto, saj je najprej izbral izvajalce, potem pa naknadno podrejenim ukazal, naj izvedejo navidezni postopek javnega naročanja.

Župan je preprečil tudi, da bi občinski svet o njegovi obsodbi razpravljal. Sejo je namreč prekinil, ko sta prišla še dva "njegova" svetnika, pa so izglasovali, da se zadeva ne uvrsti na dnevni red.

Zdaj odide le, če gre za pol leta v zapor

"Zakon o lokalni samoupravi (ZLS) predvideva predčasno razrešitev župana le v primeru neizvrševanja odločb ustavnega sodišča ali pravnomočnih odločb upravnega sodišča, ki mu nalagajo z ustavo in zakonom skladno ravnanje. Podobno velja tudi za predčasno razpustitev občinskega sveta.

ZLS prenehanje mandata člana občinskega sveta, župana in podžupana predvideva samo v primeru pravnomočne obsodbe na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev.

V vseh ostalih primerih nezakonitih ravnanj oziroma hujših oblik neetičnega ravnanja občinskih funkcionarjev pa učinkovitega mehanizma, s katerim bi lahko preprečili njihovo nadaljnje opravljanje funkcije, ni," ugotavlja KPK.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.