Slovenija
8546 ogledov

Interpelirani minister dal sindikatom košarico

Janez Cigler Kralj Tamino Petelinšek/STA
Sindikati razočarani nad potezo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja.

Sindikati so nezadovoljni s pogajanji o osmem protikoronskem zakonu. Kot so navedli, vladni predstavniki nimajo mandata, da se o predlogih socialnih partnerjev uskladijo. Po predlogu sindikatov, da pogajanja nadaljujejo po pridobitvi mandata, je vladna stan postopek do nadaljnjega prekinila.

Janez Cigler Kralj Slovenija Nov PKP, nove subvencije in dodatki

Reprezentativne sindikalne centrale, članice Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), in predstavniki vlade so za pogajalsko mizo sedli v soboto zjutraj, a se je že uvodoma izkazalo, da v vladni pogajalski skupini ni nobenega od ministrov, niti ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja kot nosilca osmega protikoronskega zakona, so sindikati zapisali v sporočilu za javnost.

Janez Cigler Kralj | Avtor: Nebojša Tejić/STA Nebojša Tejić/STA

Popravni izpit sedmega protikoronskega zakona

Izpostavili so, da so vladi že vnaprej pisno posredovali svoje predloge in pričakovanja, a vladni predstavniki v pogajalski skupini danes niso imeli mandata za usklajevanje predlogov socialnih partnerjev.

Glavni pogajalec vladne strani, državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič, je po navedbah sindikalnih central jasno povedal, da imajo glede predlogov socialnih partnerjev vladni predstavniki izključno mandat, da jih evidentirajo, slišijo in zapišejo, nimajo pa mandata, da se o predlogih tudi uskladijo.

Janez Cigler Kralj Slovenija Prihaja PKP8: Težak 320 milijonov, največ denarja tokrat za ...

"Ker vladna stran ni zagotovila enega od temeljnih pogojev, da bi bilo mogoče voditi pogajanja, je sindikalna stran predlagala, da pogajanja nadaljujejo takoj, ko bodo vladni predstavniki mandat za pogajanja pridobili, pri čemer smo poudarili, da smo se pripravljeni pogajati nemudoma, ko bo mandat za pogajanja zagotovljen," so še zapisali sindikati. Dodali so, da je vladna stran na podlagi tega predloga pogajanja do nadaljnjega prekinila.

denar evro bankovci štetje denarja | Avtor: Profimedia Profimedia

Janez Cigler Kralj Slovenija Minister ocenil, da očitki ne temeljijo na dejstvih

V reprezentativnih sindikalnih centralah predlog osmega protikoronskega zakona razumejo tudi kot popravni izpit sedmega.

"Tudi zato se predlogi sindikalnih central za vključitev v osmi protikoronski zakon nanašajo predvsem na predloge, ki omejujejo širjenje epidemije, odpravljajo neutemeljeno neenakost med zaposlenimi, odpravljajo težave pri izvajanju določb sedmega protikoronskega zakona v praksi in odpravljajo nepremišljene in škodljive rešitve, ki so bile v sedmem protikoronskem zakonu sprejete brez socialnega dialoga," so dodali.

Janez Janša Slovenija "Če bi imel vsaj malo vesti, bi se moral posloviti sam"

Tudi o minimalni plači

Kot pomembno vprašanje se po besedah sindikatov postavlja tudi način in pogoji subvencioniranja dviga minimalne plače in posledice tega ukrepa za blagajne socialnih zavarovanj.

"V reprezentativnih sindikalnih centralah pričakujemo, da bo vladna stran zagotovila pogoje za kakovostna pogajanja enakopravnih partnerjev in smo pri takšnih pogajanji tudi vselej pripravljeni sodelovati. Nismo pa pripravljeni več biti statisti za to, da bi se vlada glede postopka sprejemanja osmega protikoronskega zakona lahko sklicevala na socialni dialog, ki to dejansko ni," so jasni.

 
Komentarjev 11
  • Kirka 10:00 24.januar 2021.

    Sem v penziji in sem mnenja, da naj se stari upokojijo, mladi pa naj odločajo o tem, kako bodo živeli. Ker pa starci, ki bi morali "merkati" vnuke, mladim pa predajati svoje znanje, vodijo svet, je vse v malori. Starci ...prikaži več namreč nismo modreci, možganske celice z leti propadajo, ne pa se množijo. Pa tudi izkušnje ( razen splošnih moralnih vrednot) izpred 50+ let v današnjem svetu ne pomenijo nič.

  • SonyBoy 16:35 23.januar 2021.

    A Vesel in Pribac ša še kar vedrita na položajih? Pribcu je menda dovoljeno svoje šlatat :) Nobeno feministko ne moti...da le ne kakšne z drugega pola....pol bi bil šele joj :) :)

  • bogdan76 16:21 23.januar 2021.

    v sloveniji ima vsaka občina svoj sindikat