Slovenija
1111 ogledov

Minister ocenil, da očitki ne temeljijo na dejstvih

Janez Cigler Kralj Nebojša Tejić/STA
Minister za delo Janez Cigler Kralj zavrača očitke iz interpelacije.

Poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB so v petek zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja vložili interpelacijo. "Interpelacija bo dobra priložnost, da opozorimo na to, da morajo v Sloveniji svoboda govora, misli in veroizpovedi ostati največje vrednote," je med drugim ocenil Cigler Kralj.

Minister je ocenil, da očitki ne temeljijo na dejstvih. Glede tistih o neodgovornem delu v času epidemije na področju domov za starejše je Cigler Kralj v pogovoru za televizijo opozoril, da so domovi za starejše v pandemijo novega koronavirusa vstopili podhranjeni na vseh področjih.

"Hitro smo pomagali vsem domovom - finančno in kadrovsko. Prevzeli smo tudi breme nekaterih stroškov. Storili smo vse, kar je bilo mogoče. Sproti sem javno in redno komuniciral, javno obveščal državljane, nikoli se nisem skrival. Vedno sem bil v stiku z vsemi. Hitro smo se odzvali z denarjem za zaščitno opremo, naredili posebno akcijo preko zavoda za zaposlovanje, da smo brezposelne spodbujali, naj se prijavijo na razpise. Prevzeli smo breme stroška praznih postelj v domovih, zaposlenim smo izplačevali covidni dodatek," je v pogovoru za Novo24TV naštel Cigler Kralj.

Janez Cigler Kralj | Avtor: Tamino Petelinšek/STA Tamino Petelinšek/STA
Zavrnil je očitke, da so na njegovem ministrstvu reagirali prepočasi.

"Ne morem prevzeti odgovornosti za očitke, ki niso v moji pristojnosti," je še dejal minister za delo. Kot je spomnil, si pristojnost za oskrbo starejših delita dve ministrstvi, njegovo in ministrstvo za zdravje. Velik del oskrbe starejših v domovih za starejše je na zdravstveni negi. Izpostavil je, da je pravna podlaga za ukrepe v času epidemije zakon o nalezljivih boleznih, ministrstvo za zdravje pa je tisto, ki lahko na tej podlagi ukrepe odreja in določa. "Storili smo vse, kar je v naši moči, da smo te ukrepe glede na razmere izvajali," je dodal.

Zavrnil očitke glede financiranja Zavoda Iskreni

Glede očitkov o po mnenju predlagateljev spornem financiranju Zavoda Iskreni, katerega soustanovitelj je bil, na razpisu njegovega ministrstva, pa je Cigler Kralj ponovno izpostavil, da je bil ta zavod eden od 17, ki so bili na razpisu za lajšanje stisk ljudi izbrani, vsi pa so dobili toliko sredstev, za kolikor so prijavili projekte na razpisu. Strokovna komisija za izbor je po njegovih besedah opravila svoje delo strokovno. Kar se tiče očitkov, da je bila v komisiji tudi članica njegovega kabineta, pa je minister dejal, da morajo vsi uslužbenci ministrstva, pa naj bodo zaposleni v kabinetu ali administraciji, svoje delo opravljati odgovorno in profesionalno. "Tu namigovati in spravljati dvom na strokovne odločitve ni primerno," je dodal.

Na očitke o nizki precepljenosti v domovih za starejše pa je Cigler Kralj odgovoril s podatki, da se je velika večina stanovalcev domov, ki še niso preboleli covida-19, že cepila. Spodbujajo pa tudi zaposlene, da bi se odločili za cepljenje. Minister računa na odgovorno ravnanje zaposlenih v domovih.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.