Slovenija
16176 ogledov

Janez Janša s soprogo Urško stopil pred mikrofon: To sta povedala ...

urška bačovnik janša, janez janša Anže Petkovšek
Janez Janša in Urška ob 30-letnici države tudi o covid situaciji in družini.

Premier Janez Janša je s soprogo Urško podal intervju za Radio Ognjišče, v katerem so se najprej dotaknili 30-letenice države; med drugim se zakonca spominjata junija 1991. Urška je bila takrat stara 12 let, spominja se predvsem siren, kleti, pa tudi, je poudarila, veselja in slavja ob rojstu nove države. 

Premier Janša je pri tem med drugim izpostavil zaprisego vojakov TO v maternem jeziku, bitke s časom za pravičasno uskladitev in razglasitev samostojnosti, razočaranje ob občutku zapuščenosti brez pomoči mednarodne skupnosti in veličastno slabje na Trgu republike.  

Janša pri tem odgovarja na vprašanja glede "napadov na osamosvojitelje, ki želijo ta čas zgodovine spremeniti v vse kaj drugega kot nekaj veličastnega" in "kje smo zgrešili s poti, da postajajo časi totalitarizma vse bolj pomembni", odgovarja: "Nismo zgrešili poti, če mislite na pot osamosvojitve; ta je bila prava. Le v svoji naivnosti je nismo pravočasno utrdili. Oživljanje totalitarne levičarske ideologije in slavljenje časa, ki je kruto kršil človekove pravice in jemal svobodo ljudem, pa je v demokraciji, ki je relativno mlada in v tej luči ranljiva, zelo nevarno. Vsi, ki se zavedamo te nevarnosti, moramo postati glasnejši in bolj odločni. Tisti, ki grozijo z nacionalizacijo, ukinitvijo parlamentarne demokracije, izstopom iz evro območja in celo s smrtjo, mislijo namreč krvavo resno. In roko na srce, tudi sami bomo krivi, če se jim pravočasno ne zoperstavimo."

O družini v covid situaciji

Delo obeh zakoncev Janša je močno zaznamovala epidemija, pri čemer Bačovnik Janševa izpostavlja, da nam je epidemija nastavila ogledalo, v katerem smo lahko opazovali tudi sami sebe. 

Premier Janša dodaja, da smo se skozi težko leto prebijali "z obilo potrpežljivosti, odrekanj in volje". Doda zahvalo zdravstvenemu osebju, sodelavcem in tudi državljankam in državljanom, ki so spoštovali vladne ukrepe, ki so v teh zadnjih mesecih množično pristopili k cepljenju, da bi zavarovali sebe in bližnje. "Vem, da bomo virus premagali in da se luč na koncu predora že svetlika. Po dolgi noči epidemije bo pred nami znova vstala jutranja zarja življenja, kot smo ga bili vajeni. Le za izkušnjo bomo bogatejši in zato močnejši."

Na vprašanje, kako je covid situacija vplivala na družino Janša, Urška odgovarja, da je bil vpliv velik in da je bilo usklajevanje šolanja otrok in službe včasih nemogoče, pri tem pa doda: "Ker se nismo družili s praktično nikomer, je bila povezanost med nami še močnejša. Na nek način smo ponovno našli stik. Zdaj smo spet na vrtiljaku. Predvsem ni normalnega časa za sprostitev. Vendar jaz in Janez vsak prosti trenutek, ki ga imava, izkoristiva za otroka. Sta pa fanta zdaj že velika, zelo zabavna, vesela in aktivna družba."

Janez: "Časa je bilo zaradi vseh obveznosti mnogo manj, kot bi si ga želel in bi ga potreboval, a smo tisto malo napolnili z bogato vsebino. Verjamem tudi, da bomo lahko marsikaj, čemur smo se morali odreči, v prihodnje nadoknadili."

O ukrepih, grožnjah, družbi 

Glede delovanja vlade in sprejemanja odločitev Janša izpostavlja, da slovenska vlada pri sprejemanju ni pozabila na nikogar. "Kljub vsemu strašenju s strani opozicije, kljub vsem polenom, ki so nam jih metali pod noge, se je vsak slovenski državljan bolnik s COVID-19 vendarle lahko zdravil doma in bolnikov nismo vozili v druge države, kot je to morala početi na primer Nizozemska." 

Pohvali zdravstveni sistem, nato pa se obregne ob "zlonamerna dejanja in grožnje": "Grožnje, še posebej tiste s smrtjo družini, meni ali podpornikom naše stranke, pa tudi ministrom naše vlade, Cerkvi in sploh vsem, ki si upajo zagovarjati resnico, so izraz intelektualne nemoči in vsebinske izpraznjenosti radikalnega, žal tudi večinskega dela postkomunistične levice v Sloveniji. Ker ni argumentov in ker se z lažjo kljub močnim zvočnikom ne da povsem prikrivati resnice, se prehaja na grožnje, kar je hkrati patetično in nevarno. Vztrajati moramo, da institucije pravne države tu opravijo svoje delo. Grožnje oziroma zlonamernost težko neposredno obrnete v dobro, lahko pa s svojim dobrim delom, trudom za skupno dobro, potrpežljivostjo in vztrajnostjo dokažete, da so izraz tega, kar sem opisal na začetku. In tako izgubijo svojo moč."

Celoten intervju lahko preberete na spletni strani Radia Ognjišče. 

Luka Pahor Magazin Pahorjev sin tako okrcal Janšo in jih takoj dobil "po nosu"

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 68
 • Janez Mušič 10:02 19.julij 2021.

  MS-Ne tolaži se z referendumom, dejstvo je, da vlada dela ODLIČNO kljub nagajanju nesposobne opozicije.

 • Avatar pantani
  pantani 07:36 19.julij 2021.

  Ma goni se u tri krasne bolnik!!!

 • Avatar drecos
  drecos 22:28 18.julij 2021.

  dve vreci neumnega krompirja oziroma gnilega