Slovenija > Intervjuji
6640 ogledov

Martin Golob: "Treba je malo stisniti zobe"

Martin Golob Martin Golob
"Narava se čisti, mi pa imamo priložnost, da se ozremo, kaj je v življenju zares pomembno in koliko malo je treba, da lahko živimo."

Župnik v Srednji vasi v Bohinju Martin Golob je bil že pred epidemijo ena od večjih spletnih zvezd v Sloveniji, saj s svojimi sledilci rad deli priprave na mašo in delčke svojega aktivnega življenja.

V času epidemije je njegova priljubljenost še narasla, sledi mu več kot 23.000 ljudi, njegove maše pa imajo tudi več kot 35.000 ogledov. Z njim smo se pogovorili o največjem verskem prazniku v teh posebnih okoliščinah ter njegovem sporočilu ...

Martin Golob | Avtor: Martin Golob Martin Golob
Kakšni so vaši občutki po tednih praznih cerkva?
Zanimivi so. Se sprašujem, kaj mi Bog želi preko tega sporočiti. Po eni strani so prazne cerkve a po drugi strani imam občutek da nas je ogromno v duhu povezanih.

Kaj je tisto dobro, pozitivno, ki ga lahko opazite in začutite v trenutni situaciji?
Narava se čisti, mi pa imamo priložnost, da se ozremo, kaj je v življenju zares pomembno in koliko malo je treba, da lahko živimo. Upam, da spoznamo tudi to, kako velik dar so medsebojna prijateljstva in graditev občestva.

Letošnji največji verski praznik je zelo poseben. Kako se nanj pripravljate, kako ga boste praznovali?
Res je, ta praznik je zame najpomembnejši. Nanj se pripravljam tako, da bi vero in sporočilo čim lepše in jasno posredoval vsem ljudem. Letošnji praznik bom praznoval sam.

Kako pa boste praznovali sami veliko noč?
Tako da bom drugim poskušal vsaj preko oddajanja v živo in drugih prenosov prenesti malo tega velikonočnega vzdušja, da pridem vsaj na tak način do ljudi. To pa zahteva ogromnih priprav, da lahko steče. Moje praznovanje velike noči je sicer bolj tako, da delam drugim praznik.

Kakšno je vaše sporočilo za to veliko noč?
Sporočam, da upanje je in da nas je Bog vse odrešil. V našo temo vstopa luč Boga, ki nam kaže kako nas ima rad.

Kaj bi svetovali tistim, ki so tako kot vi tudi sami za veliko noč?
Tudi sam ne morem iti k staršem, družini, imam lušno nečakinjo in nečaka ... Zdaj nas bo veliko praznovalo samih. Ampak tudi samoto lahko darujemo za kaj več. Veren človek ve, kej to pomeni, ko daruješ: "Bog zdaj mi je težko in sem sam in to polagam pred teboj in ti iz tega naredi nekaj dobrega." 

Človek, ki pa ni veren in je človek dobre volje naj ve, da nas je trenutno veliko samih in da mislim na vse tiste, ki so osamljeni in smo lahko v skupni preizkušnji tudi povezani. Včasih je mogoče potem lažje. Ko vemo, da nas je zdaj veliko samih, je treba malo stisniti zobe. Upam, da so v tem času tudi otroci pozorni do staršev in jih pokličejo.

Kako je zdaj s spovedjo?
Trenutno je tako, da ne moremo imeti spovedi, niti preko telefona ali live streama ne gre. Vsak se spove tako, da vzame kakšno božjo besedo, evangelij in v luči te božje besede premisli svoje življenje, pomisli na morebitne napake in prosi Boga odpuščanja. Po karanteni pa bodo lahko odšli v spovednice in še tam dobili odvezo.

Vas ljudje veliko kličejo, pišejo?
Zelo veliko imam telefonov, klici so vseh vrst. Od zaskrbljenih in žalostih osamljenih starejših, do mlajših ali zaposlenih, ki me kličejo bolj s prošnjo za molitev, saj so nekateri res v stiski.

Bojijo se za izgubo služb ... Ali pa kličejo tudi tisti, ki imajo zaposlene in ne vedo, kako bodo izplačali plače ... Je veliko negotovosti.

Opažam pa v tem času tudi veliko depresije, napetosti v ozračju. Kaj drugega kot poslušati ali tolažiti ne morem. Povem jim, da bo kmalu minilo, da bomo stopili skupaj in si pomagali, kaj drugega zdaj ne morem. Prek svojih maš pozivam tudi ljudi, da darujejo za dobrodelne namene, ker bodo mnogi potrebovali pomoč.

Zakaj ste se odločili za poklic duhovnika?
Temu je botroval tudi malo sklep okoliščin, ki me je pripeljal do tega poklica. V tem poklicu sem se našel, da sem bil miren in srečen. Lepo je, si z ljudmi in z Bogom. Kot duhovnik lahko počnem veliko stvari, tu je res širok spekter delovanja. Pa najbrž tudi zato, ker je nekdo zelo molil zame, saj je to poseben dar ... Pa ljudi imam rad.

Njegove objave lahko spremljate na Facebook strani TUKAJ, v nedeljo na veliko noč je objavljal v živo ob 10.00 uri.

anja.scuka@zurnal24.si