Slovenija
34108 ogledov

Investicija kriptomilijonarja zaustavljena, vpletla se je država

hotel zlatorog bohinj Miran Šubic
Čakajo na odločitev sodišča.

Gradnja bohinjskega hotela Zlatorog, ki ga je še v propadajočem stanju kupil kriptomilijonar Damian Merlak, se še ni začela, čeprav so stari objekt porušili že več kot leto nazaj. Kot so ugotovili novinarji portala N1, se je namreč zapletlo zaradi poziva sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, ki zahteva zemljišča v okolici hotela nazaj v svojo last. Podlago za ta zahtevek so našli v 30 let starem zakonu o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov (ZSKZ), ki določa, da naj bi kmetijska zemljišča, kmetije in gozdovi, ki so bili v družbeni lastnini, postali z dnem uveljavitve tega zakona (11. 3. 1993) last Republike Slovenije in se po stanju ob uveljavitvi tega zakona prenesli na sklad.

Direktor družbe Alpinia Jure Repanšek, ki upravlja hotele v Merlakovi lasti, je ogorčen, ne razume, zakaj sklad v tridesetih letih ni uspel urediti pravnih razmerij, saj prejšnji lastniki hotela Zlatorog tovrstnih zahtevkov niso dobili.

Na skladu so za N1 medtem pojasnili, da so bili bivši upravljalci družbene lastnine sami dolžni v roku šestih mesecev po uveljavitvi zakona prenesti kmetijska zemljišča in gozdove v upravljanje skladu.

Datum priprave pogodbe pa ni izključno v njihovi pristojnosti, so dodali, saj da je postopek odvisen od prejema potrdil o namenski rabi od pristojne občine in tudi ostale dokumentacije, potrebne za pripravo pogodbe.

"Na dan uveljavitve ZSKZ so bila zemljišča vpisana kot družbena lastnina, kot imetnik pravice uporabe na zemljiščih pa je bilo vpisano Turistično podjetje Alpinum," so pojasnili. Poleg tega naj bi bil za območje Triglavskega narodnega parka predviden poseben zakon. 

Zdaj obe strani čakata na odločitev sodišča, če bo razsodilo v prid družbi Alpinia, bodo takoj začeli z gradnjo, obljubljajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • lojs 13:20 21.avgust 2023.

    pri vsem tem kurčevem bohinju, ki je itak za ne katere ves zaščiten z ne vem čim, se bo pa nkedo našel , ki bo džabe vse pokupil ... in potem bomo spet tukaj pametovali ... ta tip, s keš ...prikaži več pač ni noben fakrot, zadaj so drugi interesi ingloboka država, ne pa nek zelenček ... kaj tukaj ni jasno

  • Plavi-mil 10:32 21.avgust 2023.

    No pa smo prišli v keto 45, levičarji že ovirajo podjetnike, samo še vprašanje časa, kdaj se bodo polastili njihovih firm, ja , z astronomsko brzino prihaja REVŠČINA, hvala golobnjaki in mesečniki ,narod pleši on poj, drugega vam ne preostane.

  • endrug 09:09 21.avgust 2023.

    Če bi jim šlo za gozdove , še razumem, tako pa bi radi imeli hotel. Da bi ga potem nekomu prodali. Naj jih nekdo toži za oviranje postopka. Da bodo plačali izgubo zaradi zaustavitve obnove. Aja, ni to njihov denar...