Slovenija
26 ogledov

Išče se gostinec ... Elitna ljubljanska lokacija bo cenejša

kavarna pločnik Saša Despot
Ljubljanska občina je objavila razpis za oddajo javne površine za gostinski vrt na Prešernovem trgu, saj se trenutnemu najemniku pogodba izteče junija.

Na obeh javnih dražbah za najem lokacije na Prešernovem trgu od leta 2007 je slavilo podjetje Seam, ki je za najem gostinskega vrta na zadnji dražbi leta 2012 za štiriletni najem ponudilo 730 tisoč evrov brez davka. Zaradi sodne poravnave - občina med letoma 2007 in 2011 podjetniku neupravičeno ni dovolila uporabe enajstih kvadratnih metrov javne površine - pa je podjetje Seam na koncu občini plačalo tretjino manj.

Po novem "le" 120 tisoč evrov letno

V skladu s tokratnim razpisom pa gostinca, ki bo naslednje štiri leta zasedal elitno lokacijo, ne bodo izbirali na podlagi najvišje ponujene cene - taksa bo po novem fiksna in bo znašala 120 tisoč evrov letno -, ampak na podlagi več kriterijev. Takšno odločitev je občina sprejela sicer že konec lanskega leta z Odlokom o posebni in podrejeni rabi javnih površin. 

Kulturni program ostaja obvezen ...

Prijavljeni gostinci bodo točkovani na podlagi časa opravljanja gostinske dejavnosti, število zaposlenih za nedoločen čas in nekaznovanosti s strani občinskih inšpektorjev.

Seveda bo točke prinašal tudi obvezen kulturni program. Izbrani gostinec bo moral zagotoviti brezplačen in kakovosten kulturni program v obsegu najmanj 250 ur letno. Občina ob tem nalaga, da gre za "dramsko, lutkovno, plesno, ulično gledališče ter vse glasbene zvrsti s poudarkom na visoko kakovostni glasbi". Ob sobotah in nedeljah dopoldne pa naj bi gostinec zagotavljal tudi kulturni program za otroke (različne delavnice in otroške predstave).

Komentarjev 5
  • Skippy 00:52 18.maj 2016.

    Pa koga briga, kakšno hrano lokal ponuja? Povsod po svetu imaš na elitnih lokacijah v centru McDonalds ... in kaj potem? Če bo nekdo iskal lokalno hrano, jo bo v času mobilnih telefonov našel takoj.

  • jakec1575 23:08 17.maj 2016.

    Lahko bi ponujali tipicne slovenske zvarke, pijace, znane trende pijače in hrane iz vse obstojece zgodovine mesta.

  • jakec1575 23:06 17.maj 2016.

    Slovenska hrana ja, ampak prosim te lepo nošo? Verjetno si mislil gorenjsko , ker 70% ljudi misli, da je to edina slovenska noša. Pa Ljubljana je mesto in urbana sredina. Naj nosijo frake in so oblečeni v like povodnega moza, ...prikaži več če že. Ali pa emonske veljake. Nošo naj predstavljajo vsako svoja regija v lastnih mestih vaseh. Ljubljana ima sicer tudi nošo, ampak ima tudi 2000 letno urbano zgodovino.