Slovenija
24 ogledov

Iščejo, od kod Binetu denar

Žurnal24 main
Merkur. Policija: Usmerjal nas je tožilec. Tožilci: O pridržanju odloča policija.
"Za to je policija"
Pridržanje. “Odločanje o policijskem pridržanju je v pristojnosti policije,” pojasnjujejo tožilci za pregon organiziranega kriminala, ki naj bi, sodeč po pojasnilih policije, minuli četrtek usmerjali pridržanje za Bineta Kordeža. Policiji pa zakon dopušča, da osumljenim odvzame prostost, dokler ne zaseže potrebnih dokazov.

Pranje denarja. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) naj bi, neuradno, zdaj pospešeno ugotavljali izvor domnevno nezakonito pridobljenega denarja, ki naj bi ga nekdanji šef Merkurja Bine Kordež namenil za lastno poslovno sodelovanje pri menedžerskem odkupu podjetja. Delno je to mogoče razbrati tudi iz pojasnila generalne policijske uprave, da je bilo “ob ustanovitvi NPU rečeno, da bo ta vzporedno s kriminalističnim preiskovanjem posameznih kaznivih dejanj vodil tudi finančne preiskave z namenom identifikacije, izsleditve in zavarovanja premoženjske koristi, nastale s kaznivimi dejanji”.

10 milijonov evrov (najmanj) gospodarske škode naj bi Kordež in trije soosumljeni povzročili z nezakonitimi posli.

“Kordežu bi zamrznili”
Viri blizu policiji pa ob tem neuradno napovedujejo, da naj bi policisti “v kratkem tožilcem predlagali, naj zahtevajo, da sodišče Kordežu do nadaljnjega prepove razpolaganje s premoženjem in ga torej preprosto zamrzne”. Policisti pa naj bi ob tem menda presodili, da so v 28 hišnih preiskavah minuli četrtek zasegli dovolj dokazov in da naj Kordež ne bi mogel uničiti sledi do domnevno nezakonito pridobljenega premoženja. “Pridržanje je bilo končano skladno z usmeritvami tožilca, in sicer takoj, ko zanj ni bilo več razlogov. Torej ni bilo končano predčasno,” pa na policiji odgovarjajo na vprašanje, zakaj se je 48-urno policijsko pridržanje za Kordeža izteklo že po dobrih 14 urah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.