Slovenija
289 ogledov

Iskanje dela prek Zavoda za zaposlovanje

slovenija 01.07.10 zavod za zaposlovanje, brezposelni, iskalci dela, oglasna tab Nik Rovan
Kljub temu, da vas na določeno delo napoti zavod za zaposlovanje, to nikakor ne pomeni, da boste od delodajalca prejeli odgovor, kaj šele povabilo na razgovor. V skladu z zakonom pa bi morali vsaj obvestilo ...

"Le kaj naj bi bila prednost, da te na razgovor za delo napoti zavod za zaposlovanje," se sprašuje diplomirana socialna delavka, ki po izgubi dela skoraj leto dni išče novo zaposlitev. Kot pravi, večina delodajalcev niti ne odgovori, kaj šele, da bi te povabili na razgovor. "V čem je torej poanta, da ti zavod pošilja oglase za delo," se o smiselnosti trenutne ureditve sprašuje mlada mamica.

Le v nekaterih primerih se za razgovor tudi dogovorijo

"Brezposelni se lahko na portalu PoiščiDelo.si sami naročijo na obveščanje o prostih delovnih mestih. To je njihova prostovoljna odločitev," pa odgovarjajo na Zavodu za zaposlovanje, ki lahko kandidate tudi napoti, da pošljejo vlogo delodajalcu. Le v nekaterih primerih pa se tudi dogovorijo, da bo delodajalec opravil tudi osebne razgovore z napotenimi kandidati.

Prednost kandidatov, ki jih napoti k delodajalcu zavod za zaposlovanje, pa naj bi bila ta, da zavod naredi predizbor ustreznih kandidatov za delovno mesto in o tem tudi obvesti delodajalca. "Praviloma zavod pri izbranih kandidatih preveri motiviranost za zaposlitev na konkretnem delovnem mestu. Izbrani in napoteni kandidati imajo torej prednost v tem, da je delodajalec že predhodno obveščen, da jih je izbral in napotil zavod."

V skladu z zakonom bi morali v osmih dneh odgovoriti

Delodajalcem sicer ni treba upoštevati priporočil zavoda, a bi morali v osmih dneh po zaključenem postopku izbora pisno obvestiti neizbrane kandidate, ki niso bili izbrani. V skladu z zakonom o delovnih razmerjih pa se kot pisno obvestilo se šteje tudi obvestilo, poslano po elektronski poti na elektronski naslov. Kandidat lahko zoper delodajalca, za katerega meni, da je storil omenjeni prekršek, ki se lahko kaznuje z globo, poda prijavo na inšpektorat za delo.

Komentarjev 11
  • Avatar čavez
    čavez 09:50 08.junij 2015.

    Za zaposlitev v Ljubljani pri Jankoviću je edina izobrazba ki jo potrebuješ da si čefur, ne vem kako je v ostalih krajih, mislim pa da je podobno.

  • erikkk 16:49 07.junij 2015.

    Zdi se mi da so delavnice tud eno brezveze breme za iskalca zaposlitve ... noben ni še dobu dela preko delavnic ... Tam predavajo kako najti delo 3-4 ure/dvakrat na teden ... in zavod plačuje iskalcu samo stroške prevoza ...<br ...prikaži več />zakaj že se tak način zdi zavodu smiselen ... a zato da človek po nepotrenem zpravlja čas tam... nej kdo pojasni

  • mph 11:47 07.junij 2015.

    s.p. je samo drugo ime za moderno sužnjelastništvo. Za odpret s.p. moraš imeti tudi žilcico za ekonomijo in še marsikaj ... velika večina tega nima. Izgleda pa, da mora nekdo tudi imet žilico za krajo, brezvestnost, ... kar tudi večina ...prikaži več nima. Zato neoliberalci in podobna golazen dobro uspevajo.