Slovenija
19 ogledov

Virant bo vztrajal pri vladi narodne enotnosti

Zoran Janković Boštjan Tacol
Svet stranke Lista Virant bo potencialni levo- in desnosredinski koaliciji upošteval kot enakovredni.

Včeraj se je špekuliralo še o nekaj imenih, ki da naj bi jih zanimal položaj tehničnega mandatarja, a brez kakršnih koli pogovorov z njimi o tem, in sicer: Marko Voljč, Franjo Bobinac in Mojmir Mrak.

Čudna situacija

Starosta slovenske politike Ivan Oman je za STA dejal, da je ideja o vladi narodne enotnosti "verjetno neka taktična poteza" in dodal, da bo po njegovem mnenju "zelo težko prišlo do kakršne koli vlade, ker je situacija dokaj čudna".

Sociologinja Spomenka Hribar meni, da tehnična vlada ne pride v poštev, ker je situacija preveč zapletena. Tako daleč, da bi morali imeti vlado narodne rešitve, pa tudi nismo. Po njeni oceni je do zagate prišlo zaradi ravnanja najverjetnejšega mandatarja Zorana Jankovića, ker je hotel "z glavo skozi zid" pripeljati svojo kandidatko za predsednico parlamenta.

Tako se v demokraciji pač ne dela, treba je iskati soglasje, kompromise, opozarja Hribarjeva. Ugotavlja, da je Janković zato pač izgubil prvo rudno in boji se, da druge runde zanj ne bo.

Odziv pričakujejo do torka

Z idejo vlade narodne enotnosti ne ustvarjamo blokade pri sestavi vlade, je med sejo sveta stranke Lista Virant povedal vodja pogajalske skupine stranke Janez Šušteršič. Po njegovih besedah se bodo s strankama Pozitivna Slovenija in SDS pogajali še naprej, hkrati pa bodo iskali podporo tudi za svojo idejo.

Kot je povedal Virant, do torka od parlamentarnih strank pričakujejo odziv na pobudo za iskanje povezovalnega mandatarja, ki bi sestavil vlado, ki bi imela v državnem zboru (DZ) ustavno večino. Prav tako jih zanima, ali se stranke sploh strinjajo s konceptom vlade narodne enotnosti.

Če dovolj širokega soglasja strank ne bo, bo sama Lista Virant ubrala "plan B" in intenzivno nadaljevala pogovore z obema potencialnima mandatarjema, torej prvakom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem in predsednikom SDS Janezom Janšo, je pojasnil Virant.

Svet stranke Lista Virant bo potencialni levo- in desnosredinski koaliciji upošteval kot enakovredni, nadaljevali pa bodo tudi z iskanjem podpore za možnost tretjega mandatarja, ki bi bil širše sprejemljiv, je po seji sveta stranke dejal Gregor Virant. Vztrajal bo pri vladi narodne enotnosti, saj se mu to zdi edina pametna možnost.


Skrivnosten o imenih

Dokler nimajo načelnega soglasja strank za oblikovanje vlade narodne enotnosti, pa Lista Virant po besedah predsednika možnih imen za mandatarja ne bo navajala oziroma so ta imena "le v naših glavah". Predlog za vlado narodne enotnosti je namreč po Virantovih besedah poskus, ki "ga moramo narediti". Zavedajo pa se, pravi, da ni zelo verjetno, da bodo s predlogom uspeli.

Med možnimi mandatarji takšne vlade se omenja tudi predsednik uprave Unicredit banke Slovenija France Arhar. Kot možna predsednika tehnične vlade pa sta se v javnosti doslej omenjala Janez Šušteršič in Janez Potočnik.

Na vprašanje, ali je Listi Virant bliže vlada Zorana Jankovića ali vlada Janeza Janše, pa Virant odgovarja, da sta zanj sprejemljivi obe in zato odločitev ne bo preprosta.

Z Janšo se v preteklih dneh ni sestal, je pojasnil, bo pa z njim verjetno v prihodnjih dneh vzpostavil stik za primer, če ideja oblikovanja vlade narodne enotnosti ne bo uspela.

V tem primeru bodo namreč, tako dodaja Virant, morali koalicijsko pogodbo začeti usklajevati tudi z "drugim potencialnim mandatarjem, če bo interes na njegovi strani".

Virant je še dejal, da se s predsednikom republike Danilom Türkom še nista dogovorila za termin vnovičnega srečanja, ga bo pa danes obvestil o namerah stranke in o tem, do kdaj lahko pričakuje njihovo odločitev glede podpore eni ali drugi koaliciji.

Vabilo danes

Parlamentarne stranke bodo vabilo Liste Virant k oblikovanju vlade narodne enotnosti prejele predvidoma po današnji seji sveta stranke, je pa že jasno, da takšne vlade ne bodo podprli v SD. V Pozitivni Sloveniji pa pričakujejo, da bo predsednik republike Danilo Türk mandat za sestavo vlade zaupal njim.

Vlado, ki bi dobila dvotretjinsko večino, bi morale poleg tako imenovanega sredinskega trojčka Liste Virant, SLS in DeSUS-a sestavljati vsaj ena od največjih parlamentarnih strank, torej bodisi Lista Zorana Jankovića bodisi SDS in SD.

V poslanski skupini SDS predloga za oblikovanje vlade narodne enotnosti še ne komentirajo, saj ga še niso prejeli.

Za vlado narodne enotnosti niso niti v NSi, bodo pa, kot je za STA povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, zagotovo za pogovore, če bodo ti potekali "v smislu širše koalicije".

Vodja poslanske skupine SLS Franc Bogovič je potrdil, da bodo Lista Virant, SLS in DeSUS skupaj preverjali, ali je oblikovanje vlade narodne enotnosti možno.

Komentarjev 17
  • privat 09:10 08.januar 2012.

    virant bo vstrajal...ne vsi vstrajajo !! Samo vsi hočejo državo bede in korupcije!!

  • gec 08:45 29.december 2011.

    ne more pa jo iskat virant,ki je dobil 8%,halooooo.

  • gec 08:44 29.december 2011.

    tukaj komentirajo janšisti 99%,jaz pa komentiram samo to kar so ljudje na volitvah odločili.tudi tvoj janez ni primeren,da se razumemo,pa nisem za jankoviča...