Slovenija
330 ogledov

Iskrin telefon, Rogov pony, Marlesova kuhinja.

Jugonostalgija
1/37
Saša Despot
V Muzeju novejše zgodovine Slovenije na ogled gostujoča razstava z naslovom Nikoli jim ni bilo bolje? Modernizacija vsakdanjega življenja v socialistični Jugoslaviji.

Od Rogovega kolesa Pony in prve slovenske stripovske revije Zvitorepec, do figuric Pez, pionirske rutice, Pankrtov, znamenitega Tomosovega colibrija, vse to so predmeti, ob katerih smo eni živeli, mlajši  pa jih bodo šele spoznavali.

Jugonostalgija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"V akcijo smo stopili maja, ko smo ljudi tudi preko Facebooka pozvali naj prinesejo določene predmete, ki jih hranijo doma," nam je ob ogledu dejala kustosinja Nataša Strlič in ob tem pokazala Iskrin televizor, ki ga je nekaj dni pred odprtjem prinesla neka gospa. Gre za televizor iz leta 1979 in je samo eden od mnogih izdelkov slovenskega podjetja, ki se je tako po tehnološkem napredku kot po dizajnu kosalo z največjimi na svetu.

Jugonostalgija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kultni predmet, ki je prešel v pozabo in ob katerem smo obujali spomine, je tudi znameniti Telefon ETA 80. Leta 1979 ga je zasnoval oblikovalec in izumitelj Davorin Savnik iz Kranja. Telefon Eta, ki je krasil mnogokateri slovenski dom, v Iskri so jih izdelali kar pet milijonov, je seveda obvezni artifikat razstave. Razstava namreč pripoveduje o tem, kako so modernizacijo in prehod v blagostanje razumeli v takratni socialistični Jugoslaviji. 

Nikoli jim ni bilo bolje?

"Nikoli jim ni bilo bolje?" se glasi naslov, sicer gostujoče razstave Muzeja zgodovine Jugoslavije, kjer predlagajo, da si na to vprašanje odgovorimo kar sami.

Jugonostalgija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V pomoč so nam predmeti in čeprav je postavitev gotujoča, povsod kamor pride, dobi lokalni značaj. Panoji s fotografijami so sicer stalni, predmete pa prispeva muzej, ki razstavo gosti oziroma jo prinesejo ljudje.

Znamenita in lepo ohranjena Marlesova kuhinja tipa cocktail variant iz 70. let je že med njimi. O tej kuhinji je takrat sanjala marsikatera gospodinja in je zagotovo še kje v uporabi.

Jugonostalgija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Navijalke za lase, oranžni fen, komplet posode za začimbe, džezva za kavo.. Seveda ne manjkata Gorenjev hladilnik iz 70. tih, pa prvi pralni stroj. Oba predmeta je posodilo Gorenje, podjetje iz Velenja, ki se mu je uspelo obdržati na sicer zelo zahtevnem trgu gospodinjskih aparatov. 

Jugonostalgija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Denar, boni za bencin, akcija Podarim dobim. Mladi bodo lahko videli, kakšne so bile včasih osnovnošolske torbe, Mehanotehnikine igrače, starejši pa obujali spomine na glasbo, ki so jo poslušali takrat.

Ljubljanski Pankrti so bili prvi punk ansambel v takratni Jugoslaviji,na razstavi pa je mogoče videti tudi rdeče beli plakat, s pozivom na njihov prvi koncert. Zraven visi plakat za film Vesna iz leta 1953. 

Jugonostalgija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na ogled so tudi Elanove smuči planinskih enot JLA, obvezna počitniška oprema-  od hladilne torbe do Jugoplastikinih kopalnih copat - s katero se je marsikdo prvič odpravil na morje, pa nagrajena Murina obleka, Rogovo zložljivo kolo pony, znameniti Tomosov colibri...                    

Na panojih je predstavljenih šest najpomembnejših jugoslovanskih praznikov (Novo leto, Dan žena, Praznik dela, Dan mladosti, Dan borca in Dan republike) z njihovimi obredi, ki so dajali ritem življenju jugoslovanskih državljanov in ki so hkrati imeli ključno vlogo pri njihovi vzgoji in vključevanju v družbene odnose.

Jugonostalgija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 46
  • macola 15:17 24.oktober 2016.

    Idiot si lahko samo TI, ker ti IQ ne omogoča spisati več kot štiri besede! KRETEN!

  • macola 15:16 24.oktober 2016.

    Spregledal si to, da si takrat živel v utopiji.... Vsi enaki....v bedi! In kdo je kriv, da je četrtina pod pragom revščine? Ne sistem....ampak barabe katerim politika drži štango! Politike pa izbira narod....in še enkrat....kdo je potem kriv za tako bedo....sistem?

  • mph 10:01 24.oktober 2016.

    Tukaj je zdaj govora o STANJU takrat, razmerah, .... ne o lenuhih, ki jih ima očitno čisto vsak sistem. Poglej si malo tebi ljubljeno Ameriko, dnevno propada na tisoče podjetij in so nova ustvarjena, očitno so te propadle vodili lenuhi ...prikaži več in nesposobneži, sicer v se to ne bi smelo dogajat v tem čudovitem kapitalizmu. :-)