Slovenija
14 ogledov

Istospolna pingvina postala očeta

To sta v istospolni skupnosti živeča humboldtova pingvina Z (levo) in Vielpunkt Žurnal24 main
Potem ko se je dvema pingvinoma moškega spola v živalskem vrtu Bremerhaven iz podtaknjenega jajčeca izlegel mladič, sta pingvina prevzela vlogo ljubečih staršev.

Dva v istospolni zvezi živeča humboldtova pingvina (Spheniscus humboldti) moškega spola iz živalskega vrta v nemškem mestu Bremerhaven sta že pred meseci prevzela skrb za jajce. Pravzaprav so jima jajčece podtaknili delavci v živalskem vrtu, saj sta ga dejanska starša zavrgla.

Kot so sporočili iz živalskega vrta, sta istospolna humboldtova pingvina Z in Vielpunkt (tako jima je ime) nad jajčecem bdela enako pozorno kot to običajno počnejo raznospolni starši. Tudi potem, ko se je aprila iz jajčeca izlegel mladič, starševskih obveznosti nikakor ne zanemarjata. "Bdenje, hranjenje in negovanje mladiča so postali stalnica v življenju srečnih krušnih očetov," pravi Joachim Schöne iz živalskega vrta Bremerhaven.

Spol mladiča še ni znan
Zaposleni v živalskem vrtu mladiču še niso dodelili imena, niti niso uspeli določiti njegovega spola. "Ko bo nekoliko zrasel, mu bomo izpulili pero in izvedli DNK-analizo," je dejal Schöne.

V omenjenem živalskem vrtu trenutno živi 20 humboldtovih pingvinov, ki so sicer na seznamu ogroženih živalskih vrst. Šest med njimi jih živi v istospolni zvezi. Januarja 2005 so iz Švedske uvozili nekaj samic in jih "podtaknili" istospolno usmerjenim samcem. Uspeha ni bilo, samci se za samice niso ogreli, je pa poteza živalskega vrta precej razburila istospolna združenja v Nemčiji, Avstriji in celo v ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.