Slovenija
989 ogledov

Istospolni pari izenačeni pri posvajanju otrok, to so ključni kriteriji

Otrok Epa
Z današnjim dnem je v veljavo stopila sprememba družinskega zakonika, ki omogoča posvojitev otroka istospolnemu paru, prav tako pa tudi spreminja pojem zakonske zveze –  zakonska zveza je življenjska skupnost dveh oseb.

Državni zbor je po odložilnem vetu Državnega sveta v drugo potrdil spremembe družinskega zakonika 18. oktobra lani. Državni svet je veto na zakon vložil, ker so svetniki menili, da so spremembe zakona zaobšle voljo ljudstva glede obravnavanega vprašanja, izraženo na referendumih leta 2012 in 2015, ko so volivci glasovali proti spremembi definicije zakonske zveze.   

Ustavno sodišče referenduma ni dopustilo

Koalicija je pri pripravi novega zakona sledila ugotovitvam ustavnega sodišča. To je ugotovilo, da je zakonska ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, neustavna.

Prav tako je ustavno sodišče ugotovilo, da je referendum, ki sta ga nato glede sprememb družinskega zakonika zahtevala Metka Zevnik in Aleš Primc, nedopusten. 

Zakonska zveza tako ni več življenjska skupnost moža in žene, ampak življenjska skupnost dveh oseb. Zunajzakonska skupnost je dalj časa trajajoča življenjska skupnost dveh oseb, ne pa več moškega in ženske.

Izenačeni v pravicah in dolžnostih

Partnerji v istospolnih in raznospolnih zvezah so tako z današnjim dnem izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki veljajo za zakonsko zvezo in posvojitve otrok. Zakonca ali zunajzakonska partnerja skupaj posvojita otroka. Zanju velja enak postopek posvojitve kot pri raznospolnih parih in pri posvojitvah nimata nobene prednosti ali ugodnosti.

Najpomembnejša je ocena psihologa

"Center za socialno delo izdela oceno para, ki želi posvojiti otroka, pri čemer je popolnoma vseeno, ali gre za istospolni ali raznospolni par," je za STA povedala socialna delavka Irena Velič iz enote CSD Šiška v Ljubljani. Pri dodeljevanju otroka v posvojitev je zelo pomembno, kakšno oceno para, ki si želi posvojiti otroka, pripravijo psihologi v centru, dodaja Velič.

Leta 2021 je bilo v Sloveniji evidentiranih 40 posvojitev otrok. Od tega je le 17 otrok že pred tem živelo v Sloveniji, 23 pa v petih drugih državah. Kar 18 otrok je prišlo iz Sierre Leone, torej več kot iz Slovenije.

Socialni delavci nimajo pomislekov

Pomisleka glede dodeljevanja otroka v posvojitev istospolnemu paru ni v enoti Šiška izrazil noben socialni delavec. "Zaposleni smo v javni službi, država nam je dala določena pooblastila, ki jih moramo profesionalno opraviti," poudarja Veličeva. Glavno vodilo je vedno korist otroka. "Za otroka je najbolj pomembno, da ima družino," pravi Velič. 

Posvojitev je v Sloveniji malo. V enoti Šiška so lani izvedli le eno posvojitev, za štiri pare, ki si želijo posvojiti otroka, pa je bila izdelana ocena.

Preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko

Spremembe zakonika se nanašajo tudi na način preoblikovanja zdajšnjih partnerskih zvez v zakonske zveze. Partnerska zveza se preoblikuje v zakonsko zvezo, če partnerja partnerske zveze v šestih mesecih po uveljavitvi sprememb zakonika pred matičarjem izjavita, da želita preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo.

V ta namen upravna enota v 15 dneh po uveljavitvi sprememb zakonika obvesti partnerja o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo na podlagi izjave ali z razglasitvijo sklenitve zakonske zveze, o možnostih prenehanja partnerske zveze z izjavo ali po uradni dolžnosti, o roku za podajo izjave o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo oziroma prenehanju partnerske zveze, prav tako pa tudi o pravnih posledicah podane izjave in o pravnih posledicah, če izjave v predpisanem roku ne podata.

Komentarjev 11
  • Pišmevuh 15:39 31.januar 2023.

    S koliko leti jih lahko začnejo spolno zlorabljat?

  • Pierre 14:38 31.januar 2023.

    Problem istospolnih družin je tale: sin/hči se mora za normalen duševni razvoj istovetiti z očetom (moškim) in mamo (žensko) Moški ne more biti mama ker ni pravega spola, in ženska ne more biti oče iz istega razloga. Odgovornost je na ...prikaži več ramenih ''LGBT'-jev

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:00 31.januar 2023.

    Končno je le nekomu posvetilo, da nismo več v srednjem veku! Bravo vlada, za korak naprej v pravo smer!