Slovenija
4 ogledov

Istrabenz bi rešil le čudež

Predsedniku uprave Petrola Aleksandru Svetelšku bank ni uspelo prepričati v pros Žurnal24 main
Istrabenz. Dogovora še ni. Prisilna poravnava malo verjetna. Čaka ga stečaj.

Vse kaže, da bo šel Istrabenz v stečaj. “Če se bo našla rešitev, bo to čudež v zadnji minuti,” je ocenil vir blizu Petrola. Rok, da sodišče obvestijo o prostovoljni poravnavi, je jutri do treh.

Banke se s Petrolom niso mogle dogovoriti, kdaj in kako bi lahko unovčile za 30 milijonov evrov dodatnih jamstev, ki bi jih Petrol dal Istrabenzu. Petrolovci so sicer sestanek zapustili že po dobrih dveh urah, nato pa so banke do poznega večera razpravljale same, a brez uspeha.

Petrol ob še 23 milijonov
Istrabenz bankam dolguje skoraj pol milijarde evrov. Banke bodo v primeru stečaja poplačane iz prodanega premoženja Istrabenza, lastniki, med katerimi je največji Petrol, pa bodo ob vse. Po naših informacijah bo moral Petrol v primeru stečaja opraviti še za 23 milijonov evrov odpisov.

Druge odpise so že opravili, spomnimo, zaradi njih je bil Petrol lani prvič v svoji zgodovini v rdečih številkah. Nakup tretjine Istrabenza, za katerega se je odločila prejšnja uprava pod vodstvom Marka Kryžanowskega, je stal 186 milijonov evrov.

Brez premoženja v Istrabenzu bo ostala tudi Bavčarjeva obubožana Maksima Holding, NFD Holding Staneta Valanta in preostalih 14.438 delničarjev Istrabenza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.