Slovenija
45 ogledov

Italija odprla meje

Sneženje
1/46
Jaka Dimc
V Italij je sproščen promet tovornih vozil nad 7,5 tone.

Vsi, ki se na današnji zasneženi pustni torek odpravljate na ceste, bodite previdni! Vožnjo ponekod še ovira sneg, promet pa je upočasnjen tudi zaradi plužnih in posipalnih skupin. Vozite previdno in strpno!

"Plužimo na vseh koncih. Snega je bilo veliko, od 20 centimetrov do skoraj pol metra na Postojnskem. Za zdaj še vedno poteka izločanje tovornjakov na Gorenjskem, Primorskem, Dolenjskem in verjetno od Vranskega proti Ljubljani. Ceste se čistijo, računamo na to, da bo čez eno uro (okoli 9. ure op. p.) sneg ponehal vsaj tukaj na Postojnskem. Od Italijanov še nimamo nobenega obvestila, da bi se meja odprla," je za zurnal24.si povedal Andrej Sever, vodja tehnične službe na Darsu. Ker ponekod še vedno sneži, je na cestah še sneg, vendar se bo stopil, tudi ker bo zvožen in ker močno solijo.

Izločeni tovornjaki – neovirano pluženje

Ekipe Darsa so na delu že cel dan in noč. Delo poteka lažje in neovirano tudi zato, ker so tovornjaki parkirani. "Ob sedmih zjutraj je začela po 12-urnem delavniku delati nova ekipa. Na cestah imamo vseskozi 170 plugov in posipalcev, vse ekipe so na cestah," nam je še pojasnil Sever.

Voznike tovornjakov, ki so jih izločili iz prometa, so včeraj oskrbeli s sendviči. Italija pa je do zdaj danes že sprostila promet tovornih vozil nad 7,5 tone, že prej je bil sproščen notranji promet.

Nova pošiljka snega prihaja že jutri.

 

Po Sloveniji

Na Koroškem do 15 centimetrov novega
Na Koroškem je začelo snežiti v ponedeljek zvečer in je doslej po dolinah zapadlo od 10 do 15 centimetrov novega snega. Zimska služba podjetja VOC Celje ceste pluži in posipava, večjih težav po besedah vodje baze podjetja VOC Celje v Otiškem Vrhu Aleksandra Celana ni. Vse ceste so prevozne, je pa sneg na cestiščih, ker še vedno močno sneži.

Ponoči plužili že dvakrat
Na Gorenjskem je od ponedeljkovega popoldneva in čez noč ponekod zapadlo tudi okrog 40 centimetrov snega, največ v Zgornjesavski dolini in na Loškem, kjer je zaradi snežnih plazov tudi zaprta cesta Petrovo brdo–Podrošt. Večina cest po Gorenjskem je bila sicer ponoči že dvakrat splužena, ponekod pa še vedno sneži.

Na Celjskem ni težav v prometu
Na Celjskem, kjer je močneje začelo snežiti v ponedeljek zvečer, je doslej zapadlo od 10 do 30 centimetrov novega snega. Celjska zimska služba je ob 2. uri zjutraj poslala vse plužne enote na pluženje cest. Ceste so bile tako do jutra splužene in normalno prevozne z zimsko opremo. Težav v prometu ni bilo, so sporočili iz celjske zimske službe.

Na terenu z vsemi razpoložljivimi močmi
Avtocesta do Maribora je splužena razmeroma dobro, na odstavnih pasovih pa so kolone tovornjakov. V samem Mariboru pa so ceste bistveno slabše splužene.  Mariborčani vihtijo lopate, avtobusi pa so bolj polni kot običajno.

Vse ceste na mariborskem in ptujskem območju so po zagotovilih zimskih služb Cestnega podjetja Ptuj in Cestnega podjetja Murska Sobota, ki skrbita za njihovo vzdrževanje, prevozne. Na tem območju je sicer zapadlo od pet do 25 centimetrov snega, največ v višjih predelih, obe zimski službi pa sta na terenu z vsemi razpoložljivimi močmi.

Pluženje v MB | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik


Na Kočevskem zapadlo tudi do 30 centimetrov
Na območju jugovzhodne Slovenije je ponoči zapadlo od 15 do 25 centimetrov novega snega, ponekod, kot na Kočevskem, pa tudi do 30 centimetrov. Promet na cestah, ki jih zimske službe plužijo in posipavajo, poteka zimskim razmeram primerno, na dolenjski avtocesti pa v obeh smereh izločajo tovorna vozila.

Snega veliko tudi na območju Ljubljane
Na območju Ljubljane je doslej zapadlo okoli 25 centimetrov snega. Po podatkih zimske službe novozapadli sneg za zdaj ni povzročil zastojev v prometu, se pa ta odvija nekoliko počasneje.

 

Ste danes zaradi snega naleteli na težave? Pišite in pošljite nam fotografije prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 2
  • Sebastjan Kroflič 12:29 12.februar 2013.

    Iz Francije in Švice ni (toliko) BG, RO, LV in podobnih kamionov brez tehničnih pomankljivosti in s pomankljivo/neobstoječo zimsko opremo...

  • Aspetiamo 08:39 12.februar 2013.

    So Italijani zaprli mejo le nam in Avstriji? V Franciji izgleda prehod čisto normalen, tudi v Švici ne najdem kakšnih zapisov o zaporah.