Slovenija
83 ogledov

Italija uvaja nadzor na meji s Slovenijo?

Policija v Italiji EPA
Slovenska policija od Italije ni dobila nobenega uradnega obvestila o uvedbi nadzora na meji. Na notranjem ministrstvu tudi zanikajo, da bi beguunci iz Slovenije nelegalno prehajali v Italijo.

Italijanski časnik Corriere della Serra poroča, da je Italija pripravila načrt za ponovno uvedbo nadzora na meji s Slovenijo. Italijanski obmejni policisti naj bi tako preverjali dokumente vseh, ki bodo prečkali mejo, kar naj bi veljalo tudi za potnike na vlakih.

Begunci ilegalno v Italijo?

Italijani naj bi v zadnjih tednih zabeležili veliko povečanje števila beguncev, ki v Italijo prihajajo iz Slovenije. Na teden naj bi jih iz Slovenije v državo ilegalno vstopilo od 300 do 400.

Slovenska policija o načrtih Italije glede vzpostavitvi ponovnega začasnega nadzora na meji, ni obveščena. Kot so pojasnili za STA, so navedbe časnika preverili tudi pri italijanski organih, ki so "zagotovili, da navedbe v časopisu ne držijo".

Slovenija ni dobila nobenega obvestila

Slovenija ni dobila nobenega obvestila italijanske strani o ukrepih, ki bi šli v smer vzpostavitve nadzora na italijansko-slovenski meji, je danes na novinarski konferenci dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Medijske navedbe o nadzoru so preverili tudi na operativni ravni, a so dobili zagotovila, da ne držijo, je dejal.

Prav tako so dobili zagotovila kolegov na operativni ravni, da za vzpostavitev nadzora na italijansko-slovenski meji ni razlogov, ker nezakonitih prehodov meje ni, morda le kakšen posamezen primer, je še povedal Šefic.

Kljub temu pa bo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) prek diplomatskih kanalov od italijanskega notranjega ministrstva terjalo pojasnilo.

Policija doslej obravnavala okoli 30 potencialno nevarnih ljudi

Šefic je tudi zanikal navedbe zunanjega ministra Karla Erjavca, da naj bi slovenska policija dnevno zaznavala ljudi povezane s terorističnimi organizacijami. Je pa Šefic potrdil,  da je policija od začetka begunskega vala obravnavala nekaj deset ljudi, za katere so na podlagi določenih indikatorjev policisti zaznali možnost, da bi lahko bili povezani z določenimi, predvsem terorističnimi organizacijami. Vendar pa na podlagi temeljitega preverjanja, podatkov iz njihovih evidenc ter evidenc Interpola in Europola in ostalih institucij prav v nobenem primeru niso dobili potrdila, da gre za sodelujoče v terorističnih skupinah.

Šefic: 100-odstotne vodotesnosti ni

Šefic je sicer poudaril, da je v tako veliki masi, ki je v zadnjih mesecih prečkala Slovenijo, možno koga spregledati, saj da noben organ ne more zagotoviti 100-odstotne vodotesnosti. To bi bilo po njegovem mnenju iluzorno, kot je dejal, bi lahko kdo tudi na zaprti ali nadzorovani meji to prešel.

A ta možnost je ob vseh aktivnostih, ki jih izvajajo, izjemno majhna. Po Šefičevih besedah vse individualno obravnavajo in se z njimi pogovorijo, tudi o njihovih morebitnih vlogah na vojnem območju. Med migranti so namreč tudi taki, ki so delovali kot humanitarci ali pa v organizacijah, ki niso izvajale zločinov, kaznivih dejanj in niso ubijale.

Preberite še: Italijani na mejo s Slovenijo pošiljajo vojake

 

Komentarjev 1
  • samo.jst 07:35 06.januar 2016.

    Postavi pod vprašaj temeljne prednosti EU vendar kljub temu ne vidim večjega problema... s takšnim ravnanjem je normalno, da je/bo prišlo do tega.