Slovenija
17 ogledov

Italija z A zdrsnila na B

navijač zastava Nemčija Italija polfinale Varšava Euro 2012 EPA
Bonitetna agencija Moody's je znova znižala bonitetno oceno italijanskega državnega dolga, in sicer za dve stopnji z A3 na Baa2. Prihodnje obete je označila za negativne.

Agencija kot enega ključnih razlogov za ukrep navaja večjo verjetnost, da se bo cena zadolževanja države še zvišala ali da bo država izgubila dostop do mednarodnih finančnih trgov, piše v sporočilu za javnost objavljenem na spletni strani agencije.

Moody's razloge za povečevanje tega tveganja vidi v vse šibkejšem zaupanju na trgu, možnosti negativnih vplivov zaradi možnega izstopa Grčije iz območja evra in zaradi morebitnih nepričakovanih stroškov sanacije španskega bančnega sektorja.

Med domačimi razlogi Moody's izpostavlja vse slabše ekonomske kazalce, zaradi katerih bi Italija utegnila zgrešiti zastavljene cilje fiskalne konsolidacije. To pa bi utegnilo otežiti dostop države do virov financiranja.

Italija v boljšem položaju kot druge evrske države

Kljub temu Moody's izpostavlja, da je Italija v primerjavi z nekaterimi drugimi evrskimi državami v precej boljšem položaju. Tako na primer vzdržuje primarni proračunski presežek, ima veliko in raznoliko gospodarstvo, ki je sposobno absorbirati šoke, in je že izpeljala obsežne strukturne reforme, ki bi lahko srednje in dolgoročno okrepile konkurenčnost države.

Na znižanje bonitetne ocene se je že odzvala milanska borza. Osrednji borzni indeks je v jutranjem trgovanju izgubil 0,29 odstotka vrednosti, sledijo pa mu tudi tečaji bančnih in drugih delnic. Tečaj Unicredita se je znižal za 1,17 odstotka, Fiata pa za 1,76 odstotka.

Agencija je bonitetno oceno Italije nazadnje znižala pred približno petimi meseci, in sicer z A2 na A3.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.