Slovenija
22 ogledov

IVZ: Pozor, lažni kokain!

Koalicijska večina je zavrnila predlog zakona, ki mu niso prikimali niti vsi v o Žurnal24 main
Potem ko so tuji mediji že prejšnji teden poročali o lažnem kokainu na trgu, pred nevarno drogo svari tudi Inštitut za varovanje zdravja.

V Italiji in Švici se je pojavil zelo nevaren heroin, ki je zaradi izredno bele barve in fine teksture zelo podoben kokainu in se na črnem trgu prodaja kot pravi kokain. Lažna droga je izredno nevarna, še posebej za uporabnike kokaina, ki nimajo tolerance na opioide.

Švicarska policija meni, da je nevarni heroin še v obtoku, saj je bila pred dvema mesecema na švicarsko-italijanski meji aretirana oseba, ki je takšen heroin tihotapila.

Ob tem dodajajo, da so v Italiji in Švici med uporabniki konec decembra zaradi uporabe omenjene snovi zabeležili veliko zastrupitev, od tega samo v Bologni 108, kar je sicer trikrat več kot običajno. Več primerov zastrupitev med uporabniki kokaina so zabeležili tudi v Švici, natančneje v Ženevi.

Heroin, ki se prodaja kot kokain, se je pojavil predvsem v regiji Emila Romagna, italijanski nacionalni sistem za zgodnje opozarjanje na nove psihoaktivne snovi pa je zaradi velike nevarnosti zastrupitev že objavil najvišjo stopnjo nevarnosti.

Na IVZ zato vse uporabnike drog, še posebej uporabnike kokaina, pozivajo k veliki previdnosti. Še posebej pozorni naj bodo na morebitne znake zastrupitve z nevarnim heroinom, kot so: upočasnjeno dihanje, ozke zenice, upočasnjeno bitje srca, ohlapno mišičje, počasno izgubljanje zavesti, nezavest in koma.

Ob morebitnem pojavu kateregakoli znaka zastrupitve naj uporabniki čim hitreje poiščejo pomoč zdravnika. Le učinkovita in hitra prva medicinska pomoč lahko uporabniku reši življenje, še navajajo na IVZ.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.