Slovenija
1 ogledov

Iz Avstrije kot iz Hongkonga

V prihodnosti boste lahko samo odpirali usta. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Cene pošiljanja SMS-sporočil iz tujine nas lahko precej udari po žepu. Posamezni SMS iz tujine slovenskega naročnika stane tudi več kot štirideset centov.
"Gostovanje pri SMS-sporočilih stane tudi do desetkrat več kot domača SMS-sporočila, zato bom na tem področju predlagala uredbo," je včeraj napovedala evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding. Kot sprejemljiva se omenja cena med 11 in 15 evrocentov na poslani SMS iz tujine. Komisarka je opozorila tudi na visoke cene pri prenosu podatkov v gostovanju, ki lahko po njenih podatkih dosežejo tudi šestnajst evrov za preneseni megabajt.

 

Primerjajte cene

Na naslednji povezavi si poglejte novo spletno stran, na kateri lahko vidite cene SMS-sporočil v posameznih evropskih državah.

Hrvaška povsod 26 centov
Pri slovenskih mobilnih operaterjih smo preverili, kako je pri nas. Cene za poslano SMS-sporočilo v EU so v naročniških razmerjih Mobitela, Simobila in Tušmobila podobne, razen pri Simobilu, ki ima enake cene za sporočila v partnerskih omrežjih po EU (27 centov). Cene za poslano sporočilo SMS pa se po državah precej razlikujejo. Uporabniki Mobitela sporočila najceneje pošiljajo s Cipra, kjer je cena nižja od desetih centov na SMS, najdražja pa je Španija z 41 centi na poslan SMS. Podoben razpon cen velja tudi za Tušmobil.
Po podatkih Tušmobila stane sporočilo, poslano iz Avstrije, toliko kot tisto, ki je poslano iz Hongkonga, in je za polovico dražje kot tisto iz afriške Angole. Cene za Hrvaško se pri vseh ponudnikih vrtijo okoli 26 centov.

Drag tudi prenos podatkov

Glede GPRS-prenosa podatkov so iz Simobila sporočili, da te obračunavajo po pet evrov za megabajt (MB). Pri Tušmobilu GPRS v gostovanju ni na voljo, pri Mobitelu pa so cene za MB v razponu med 1,7 evra na Nizozemskem in v Veliki Britaniji do sedemnajst evrov pri danskem Sonofonu. Mobitelovi uporabniki bodo pri hrvaškem Vipnetu za MB odšteli 10,3 evra, pri T-Mobilu 3,7 evra, Simobilovi pa pet evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.