Slovenija
60 ogledov

Iz Drave rešil utapljajočo se žensko

Mitja Perša Žurnal24 main
Junaško. Mitja Perša je skočil v vodo, čeprav je vedel, da je kanal smrtno nevaren.

Zlatoličje. “Vedel sem, da je kanal nevaren in požira življenja, vendar nekako ni bilo časa za te misli,” pripoveduje Mitja Perša iz Zlatoličja, ki je v noči na 13. avgust iz Drave pri Hidroelektrarni (HE) Zlatoličje rešil utapljajočo se žensko.

Pomagala sta mu dva
Perša in njegovo dekle Eva Perko sta tiste noči z nasipa pri HE opazovala meteorski dež. Ko sta nenadoma zaslišala kašelj in grgrajoče zvoke, sta z lučmi avtomobila obsvetila vodo in opazila žensko.

Perkova se je odpeljala do HE, da bi poleg policije in reševalcev poklicali dežurne v elektrarni, medtem pa je Perša žensko izgubil izpred oči. S fotografsko bliskavico je znova ugotovil, kje je, ker pa se ni premikala, je brez pomisleka skočil v vodo.

Čeprav mu jo je uspelo zvleči do roba, je bila brežina prespolzka in prestrma, da bi jo lahko potegnil na suho. Takrat sta se vrnila Perkova in Zvonimir Frangež iz HE; zvezala sta svoji majici, en konec vrgla v vodo in tako Peršo z žensko potegnila do roba. Čez polmetrsko betonsko ograjo so jim jo pomagali dvigniti gasilci.

Frangež pri tem dodaja, da je bilo zgolj naključje, da so turbine elektrarne pol ure pred dogodkom izključili zaradi akumuliranja vode. Če tega ne bi storili, bi se lahko oba utopila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.