Slovenija
4234 ogledov

Iz DZ-ja kar nekaj znanih imen. To jih čaka v prihodnje

poslanci državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija
Pripada jim 80 odstotkov nadomestila zadnje plače, ki so jo prejemali med opravljanjem funkcije, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata, ki jim je potekel prejšnji teden.

V devetem sklicu Državnega zbora (DZ) se od poslanskih klopi poslavljata dve tretjini poslancev, večina med njimi ima pravico do uveljavljanja poslanskega nadomestila.

Pred tem je treba vrniti službene telefone, prenosnike in seveda stanovanja. Državni zbor razpolaga z 49 stanovanji za poslance in generalne sekretarjie za čas trajanja funkcije. Najemniki stanovanj velikost od 19,44 m² do 68,92 m² morajo v 15 dneh od prekinitve najemne pogodbe stanovanje v središču Ljubljane izprazniti in zapustiti ter predati ključe pooblaščenemu uslužbencu Državnega zbora. Izjema od navedenega roka je določena za ponovno izvoljene poslance, ki na začetku nove mandatne dobe v državnem zboru ponovno zaprosijo za stanovanje. 

Simona Kustec Lipicer volitve Slovenija To bodo počeli ministri Janševe vlade, ki jim ni uspelo stanovanje. 

In kaj bodo počeli?

Poslanec, ki je bil do izvolitve v delovnem razmerju, ima pravico, da se v treh mesecih po prenehanju poslanskega mandata vrne na delo, ki ga je opravljal, ali na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njegove strokovne izobrazbe.

Sicer mu tri mesece pripada nadomestilo, ki se mu šteje v delovno dobo. V tem času je tudi socialno zavarovan po predpisih, ki urejajo ob upokojitvi pa mu pripada pravica do odpravnine.

Natančno število poslancev, ki bo koristili pravico do nadomestila bo znano nekje proti koncu tega meseca. "Podatek o nadomestilih bomo lahko dali šele po poteku roka za vložitev vloge za uveljavljanje pravice do nadomestila, ki poteče 15 dni po prenehanju mandata," nam je pojasnila Karmen Uglešić, vodja Službe za odnose z javnostmi v DZ. "Poslanec, ki  uveljavlja pravico do nadomestila plače, prejema nadomestilo v skladu z uvrstitvijo v plačni razred glede na funkcijo, ki jo je opravljal v Državnem zboru, ne prejema pa drugih prejemkov in povračil, ki so mu pripadala, ko je opravljal funkcijo poslanca," smo še izvedeli. 

Kdo bo prejemal največ?

Pripada jim 80 odstotkov nadomestila zadnje plače, ki jo je prejemal, ko je opravljal funkcijo, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata Najvišjo plačo je prejemal predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Ker za plače poslancev porabimo okoli 400.000 evrov na mesec, pomeni, da so le ti v povprečju zaslužili 4.500 evrov na mesec. Več kot pet tisoč evrov so poleg Zorčiča prejemali  Branko Simonovič ( Desus)i n Ivan Hršak (Desus), stari in novi poslanci Jože Tanko (SDS), Danijel Krivec (SDS) in Jožef Horvat in poslanec SD-ja Samo Bevk. 

Starosta slovenskega parlamenta, 66- letni poslanec Samo Bevk odhaja v pokoj, so nam sporočili iz stanke SD. "Danes sem pospravil pisarno odbora za obrambo, ki sem ga vodil v tem mandatu in se po skoraj 22- letih poslovil iz državnega zbora," je pred dnevi zapisal na Facebooku.

marijan pojbič | Avtor: Facebook Facebook
Kaj pa ostali? v SDS-u o prihodnjih izzivih svojih nekdanjih poslancev niso želeli odgovarjati. So pa izgubili kar nekaj "slavnih" imen", na primer Aleša Hojsa, ki je sicer še minister za notranje zadeve v odhajanju  (vrnil naj bi se v gospodarstvo), Mojco Škrinjar (svojih načerov še ni obelodalnila) in Marjana Pojbiča.

60-letni Pojbič (poslanec državnega zbora pet mandatov) je nedavno za N1 povedal, da si namerava odpočiti in vsaj nekaj " časa živeti v miru."

Od 88 poslancev prejšnje sestave DZ, jih je bilo le 28 ponovno izvoljenih. Med njimi ni kar treh predsednikov strank strank. To so Marjan Šarec (LMŠ), Alenka Bratušek (SAB)  Zmago

seja DZ  Zmago Jelinčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Jelinčič (SNS). Šarec je kandidat za obrambnega ministra, Bratušova za kohezijo.

Jelinčič računa na ponovno izvolitev

74-letni Jelinčič, ki se iz DZ poslavlja že drugič, je pred dnevi dejal, da bo odšel na morje. "To hišo bom prodal, preselil se bom na morje, tukaj pa bom kupil stanovanje. Računam, da bo tale polomijada, ki se je zdaj z Golobčkom dogodila čez leto, leto in pol propadla in bodo nove volitve. In takrat računam, ko bom spet v parlamentu, da bom moral nekje prespati, da ne bom spal v hotelu, ne," je povedal novinarju Planeta.

Jelinčiču tako kot nekdanjima poslancema DeSusa Francu Jurši in Branku Simonoviču poslansko nadomestilo, 80 odstotkov poslanske plače, ne pripada, saj je že upokojen.

Kot je znano, je danes že bivši poslanec SD, 51-letni Matjaž Han kandidat  za gospodarskega ministra. Tudi SD-jevega poslanca Dejana Židana, ki je bil prvi del mandata celo predsednik DZ, ne bo več v parlamentu. Iz stanke SD so nam sporočili, da bo najverjetneje prejemal nadomestilo. 55-letni  Židan je sicer po poklicu veterinar.

seja DZ Dejan Židan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tudi Matjaž Nemec, bodoči poslanec v Evropskem parlamentu, ki je na tem mestu zamenjal najverjetnejšo ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon, bo prejemal nadomestilo, vendar le za kratek čas, vse do potrditve mandata v Bruslju. 

poslanci državni zbor Marko Koprivc Matjaž Nemec Robert Pavšič | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

 

Komentarjev 4
  • Komunala_Grosuplje 08:51 18.maj 2022.

    Naša nova sodelavka zaposlena preko sds sekte na delovno mesti “Nič delat” se dolgčasi v brezdelju. Dobra novica - SDS bo “zrihal” še dve službici in enako delovno mesto z opisom del in nalog : nič delat, da bo punca ...prikaži več imela družbo. Kuverto prevzema skorumpirana občinska svetica V. Š. Za nič delat službico pokličite kadrovsko službo (01) 788 89 10. “ Sve če to glupi grosupeljčani platit I pozlatit” pravijo za šankom.