Slovenija
136 ogledov

Iz Elesa milijoni kar leteli

Vitoslav Türk Boštjan Tacol
Revizija. Bivši direktor Vitoslav Türk je družbo oškodoval za vsaj deset miijonov evrov.

Po ugotovitvi računskega sodišča agencija za energijo med letoma 2004 in 2008, ko je Eles vodil Vitoslav Türk, ni učinkovito regulirala dejavnosti operaterja prenosnega omrežja za električno energijo in Elesu priznala 45,6 milijona evrov več prihodkov, kot bi bilo upravičeno. Veliko bolj zanimivo pa je, kaj je uprava Elesa v tem obdobju počela z denarjem. Po ugotovitvah računskega sodišča je Eles štiri milijone evrov porabil za kritje nepotrebnih stroškov, od tega 600 tisoč evrov za stroške voznega parka in 80 tisoč za ugodnosti zaposlenim. Ker je Eles prečni transformator, ki danes stoji v Divači, plačal tri leta vnaprej, je družba izgubila 6,2 milijona evrov obresti.

Türk pa nad nadzornike

Na nepravilnosti so prvi opozorili člani nadzornega sveta, ki pa jih je vlada v sredo zamenjala. Med novimi nadzorniki najdemo tudi soprogo poslanca SDS in predsednika odbora za finance v DZ Andreja Širclja.

Uradnega odziva na ugotovitve računskega sodišča tako zaradi vakuuma pri nadzoru nismo dobili. Dejstvo pa je, da so zdaj že bivši nadzorniki novi upravi Elesa naročili, naj odškodninsko preganja Türka, a ta tega ni storila. Na drugi strani Türk odškodninsko toži bivše nadzornike, ker so na nepravilnosti opozorili vlado Boruta Pahorja, ki je Türka razrešila oziroma ga zaradi nepravilnosti ni znova imenovala. Odškodninska tožba je težka približno sto tisočakov.

Poročilo računskega sodišča se bere kot kriminalka, v njem pa ni nekaterih podrobnosti, ki smo jih izvedeli neuradno. Eles je v tem obdobju mimo pravil javnega naročanja najel 21 avtomobilov in tako neupravičeno porabil dobrih 463 tisoč evrov. Vozili so jih tudi družinski člani zaposlenih, med njimi Türkov sin. Eles je zapravil dobrih 50 tisočakov za dodatno opremo na teh vozilih – prtljažnike za kolesa, alu platišča, devedeje, cedeje, navigacije in podobno. Dvakrat na leto so menjali zimske pnevmatike, na mini cooperju so v enem letu štirikrat menjali zavorne ploščice, prevozili pa so bistveno več kilometrov, kot jih je bilo v pogodbi o najemu vozila. Türk je imel svojega šoferja, prestižnega mercedesa pa je vozila tudi njegova tajnica.

Sponzoriral Kanadčanke

Eles je v omenjenem obdobju, ko se je Türk z vlado Janeza Janše drugič zavihtel na čelo družbe, razdelil slab milijon evrov sponzorskih sredstev in donacij. Računsko sodišče ocenjuje, da ne gre za upravičene stroške. Največ je prejel NK Olimpija. Hišnemu športnemu društvu je Eles v dveh letih namenil 80 tisočakov, sredstva pa so prejeli tudi rokometni klub Klima Petek, Mariborski oktet in Slovensko-bavarski gospodarski klub München. Kot ugotavlja računsko sodišče, pa vsa sponzorstva v poročilih o poslovanju niti niso bila razkrita. Eles je bil po neuradnih informacijah tako tudi sponzor ženske kanadske veslaške ekipe, za katero je veslala hči ene od njegovih zaposlenih.

“Česa takega še nisem videl. Osemnajstcolske gume namesto 16-colskih so izjemno pomembne za opravljanje dejavnosti sistemskega operaterja. Ti ljudje so si državno podjetje preprosto prilastili,” pravi eden od bivših nadzornikov, ki ocenjuje, da bi se Türk lahko znova vrnil v Eles. Po imenovanju Zvonka Černača za ministra bi mu pripadlo mesto poslanca SDS, a je mandat prepustil strankarski kolegici Patriciji Šulin. Bil je tudi kandidat za 
direktorja AUKN.

Komentarjev 21
  • JaneDoe 02:16 09.december 2012.

    Ja, nič. Tako, kot vedno.

  • JaneDoe 02:13 09.december 2012.

    Fak, res me je sram kje živim. Ljudje, ki zaslužimo krepko pod jurja, dajemo svojim someščanom, ki že dobesedno beračijo na ulicah, te gnide parazitske pa vlečejo od koder se da in NIKDAR jim ni dovolj. Marš ven!!! Paraziti gusni, ...prikaži več podli, brezvestni. Naj se vam zatakne VSE, kar ste si nakradli, pa naj vas lasten pohlep zaduši. PFEJ!!!

  • privat 22:57 08.december 2012.

    še eno sobo je treba rezervirati v Gvatamali...zapor po meri Slovenskih ravbarjev!!