Slovenija
41 ogledov

Iz koalicije odhaja še Desus

Svet stranke DeSUS
1/7
Anže Petkovšek
Desus se je pridružil Državljanski listi in danes odločil, da odhaja iz koalicije. Ministra in državni sekretarji bodo odstopili 22. februarja.

Stranka Desus zapušča koalicijo, je po seji sveta stranke sporočil generalni sekretar Desusa Ljubo Jasnič. Ministra in državni sekretarji stranke pa bodo odstopili 22. februarja.

Državni zbor se bo z odstopi seznanil na seji 4. marca. Kot je povedal Karl Erjavec, bo do takrat poskušal rešiti zaplet s sosednjo Hrvaško glede varčevalcev Ljubljanske banke ter možnosti čim prejšnje ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo.

Svet stranke je pravkar zaključil točko o koaliciji, sklep o izstopu pa so sprejeli soglasno. Vodstvu stranke svet daje tudi polna pooblastila za sodelovanje pri oblikovanju konstruktivne nezaupnice vladi ter oblikovanju rešitev izhoda iz politične krize.

"Menimo, da bi projektna vlada morala delovati vsaj do evropskih volitev prihodnje leto," je povedal Erjavec. Sestanki za oblikovanje projektne vlade bodo namreč potekali že ta teden oziroma bodo po besedah Erjavca v prihodnjih dneh zelo intenzivni. "Če ne bomo konstruktivne nezaupnice vložili na prvi redni seji DZ, bomo od tega vedno bolj oddaljeni in bliže predčasnim volitvam," je povedal Erjavec.

Kot pogoj za sodelovanje s Pozitivno Slovenijo pa stranka še vedno postavlja umik Zorana Jankovića. "Njegovo županovanje pa je stvar Ljubljančanov in ne državne ravni," je povedal.

Prvak Desusa je pojasnil tudi, da je bil prepričan, da naša zakonodaja ne omogoča delovanje vlade s petimi ministri. Mislil je, da takrat pade, zato se je zavzemal za predčasne volitve.

Že pred svetom stranke pa je Erjavec pojasnil, da si želijo, da bi že na februarski redni seji DZ zbrali "takšno podporo, da bi lahko izrekli konstruktivno nezaupnico vladi". Ob tem je dejal, da si želi, da "nov mandatar ne bi bil politik, ampak nekdo, ki bi imel izkušnje zlasti na bančnem in finančnem področju."

Slovenija se s politično krizo spopada od objave poročila Komisije za preprečevanje korupcije. Poročilo tako predsednika vlade Janeza Janšo kot Zorana Jankovića, ki je v tem času zamrznil svoje predsednikovanje Pozitivni Sloveniji, bremeni večkratnega in sistematičnega kršenja protikorupcijske zakonodaje.

Janša se požvižga na zahteve DL, Desusa in SLS

DL je Janši postavila rok, v katerem naj odstopi in predlaga drugega mandatarja ali pa naj gre v DZ po zaupnico. Podobno so storili tudi v Desusu in SLS. Po dosedanjih napovedih ni pričakovati, da bi Janša odstopil, DL pa je koalicijo že zapustila.

Napovedali odhod, a ne bi odšli takoj

Odhod Desusa iz koalicije sicer še ne bo takoj naredil nove praznine v vladi. Erjavec je namreč že napovedal, da bodo državni sekretarji ter ministra stranke, minister za zunanje zadeve Erjavec in minister za zdravje Tomaž Gantar, odstopne izjave premierju izročili 22. februarja.

Tudi SLS namerava ostati v vladi še do seje DZ, ki bo v začetku marca, NSi pa napoveduje, da bo ostala v vladi, dokler bo DZ normalno sprejemal njene zakone.

Brez večjih odzivov

Odhod DeSUS v koaliciji ni sprožil večjih odzivov. V SLS ne komentirajo, v NSi pa odločitev DeSUS razumejo, saj da je bila ta poteza napovedana in je tako "težko narediti korak nazaj".

V SDS so glede odhoda še druge stranke iz koalicije zapisali, da "bliže, kot je izvedba projekta slabe banke in državnega holdinga, večja je naglica pri rušenju vlade in pri zaviranju postopkov, ki bodo terjali kazensko in odškodninsko odgovornost za dajanje nezavarovanih kreditov na podlagi klientelističnih povezav in politično-bančnega pajdaštva".

"Bliže, kot je Slovenija normalnosti, večja je želja po preprečitvi uvedbe zastaralnih rokov za ta mafijska dejanja," menijo v največji vladni stranki in dodajajo, da mora zaradi tega vlada Janeza Janše očitno pasti. "In zaradi tega so vse sile usmerjene v oblikovanje 'projektne' vlade, ki bo napore za stabilizacijo bančnega sistema ustavila," ocenjujejo.

PS o projektni vladi

Medtem skuša PS oblikovati novo, projektno vlado, čeprav še vedno največja zavora zanjo ostaja Janković, ki je zamrznil mesto predsednika stranke. Danes se bo predvidoma sestal tudi svet DL. Pričakovati je, da bo med drugim razpravljal o strankinih pogojih za vstop v morebitno projektno vlado.

Komentarjev 13
  • Scott 21:28 05.februar 2013.

    Sem za, a šele,ko bo kak Janez postal župan beograda.?

  • Žvižgač 20:08 05.februar 2013.

    Ko bodo upokojenci dojeli kako je DESUS branil njihove interese, bodo postali le malo večje upokojensko društvo in ne več stranka.Kar se mene tiče si jih ne želim nikoli več v parlamentu, vsaj s sedanjo zasedbo ne. Erjavec bi ...prikaži več nujno moral na politično smetišče, z njim stranka nima nobene prihodnosti. Vsakomur je jasno, da on zastopa lastne interese in je naredil mnogo škode prav upokojencem in javnemu sktorju z njegovimi stališči delitve bremen, pred volitvami pa na soočenjih natolcuje o tajkunih. Dvoličnež brez lastne hrbtenice, vedno bolj pa tudi brez hrbtenice stranke.

  • dragec 14:51 05.februar 2013.

    ma to so spremenili ime za tehnično vlado 8ko se zmislim na bajukovo, se zgrozim).Nič, na nove volitve, pa naj se tudi SDS in JJ pošteno potegujeta!!!