Slovenija
228 ogledov

“Iz nas se dela norca”

Na seji je bil tudi Franci Žohar iz SVRL s področja lokalne samouprave. Žurnal24 main
Svetniki so jo zahtevali zaradi neizvajanja sklepov in likvidnostnih težav občinskega računa.

Skoraj 150 sklepov občinskega sveta, ki jih po njihovem mnenju trebanjski župan Alojzij Kastelic ni realiziral, le enega med njimi pa zadržal, so na včerajšnji izredni seji našteli trebanjski občinski svetniki. Irena Starič, vodja referata za proračun, pa je izpostavila: “Moje ime se zlorablja.”

Z odgovori nezadovoljni
“Sprejeli smo vrsto sklepov v dobro občine, ki se v treh letih niso uresničili,” se je jezil Franc Žnidaršič, občinski svetnik DeSUS. “Zakon nima instrumenta, s katerim bi župana prisilili, da bi zakonite sklepe občinskega sveta tudi izvajal,” je dodal. “Če kaj sprejmemo, je to prezrto. Ne vidim več namena občinskega sveta,” pa je poudarila Špela Smuk, občinska svetnica Drota. Ker odgovorov na svoja vprašanja niso dobili, so sklenili, da jih mora občinska uprava pripraviti do naslednje redne seje, sicer se je ne bodo udeležili.

 

Mehanizmov ni

Zakonodaja. “Župan in občinska uprava morata izvrševati sklepe občinskega sveta. Če menijo, da so nezakoniti, jih morajo zadržati in dati na upravno ali ustavno sodišče,” je povedal Franci Žohar iz Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVRL). “Res pa je, da tudi drugod po Sloveniji prihaja do podobnih težav, zato bo treba najti rešitve in instrumente za takšne situacije,” je dodal.

Zloraba položaja?
Pri razpravi o občinskem proračunu je Staričeva izpostavila, da so zlorabili njeno ime, saj gradiva za to točko ni pripravila, čeprav je pod njim podpisana. “Gre za zlorabo položaja,” je izpostavil Žnidaršič. Konkretnega odgovora, kako se je to lahko zgodilo, ne Kastelic, ki je svetnikom očital, da izvajajo mobing na občinske uradnike, ne Rado Javornik, direktor občinske uprave, občinskemu svetu nista podala.

Pripravili bodo rebalans
Občina se je sicer zaradi neenakomernega pritekanja prejemkov za izvrševanje proračuna likvidnostno zadolžila za 500 tisoč evrov, je pojasnil Javornik. “Občinska uprava bo v 45 dneh pripravila rebalans proračuna, s katerim se bodo prejemki in izdatki proračuna znova uravnovesili,” je pojasnil. Kot je dodal, pa bo župan za največ 45 dni zadržal izvrševanje posameznih izdatkov, ustavil prevzemanje obveznosti in podaljšal pogodbene roke izplačil.

“Sprejemanje rebalansa novembra je zgolj prikrivanje napak, saj se decembra ne da narediti ničesar,” je menil Janez Slak, občinski svetnik LDS. Prepričan je, da od 18 milijonov evrov težkega proračuna ne bo realiziranih več kot 12 milijonov. “Pozabite na rebalans in pripravite proračun za leto 2010,” pa je dodal Marko Grandovec, občinski svetnik SD.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.