Slovenija
1347 ogledov

Iz pepela umrlih delajo diamante

Diamant EPA
Spominsko. Diamant iz pepela pokojnikov. Do zdaj so jih izdelali deset.

Večno. Diamant je mogoče izdelati tudi iz pepela pokojnikov. Tak diamant ima enake kemijske, fizikalne in optične lastnosti kot naravni diamant, le da nastane v laboratoriju, pojasnjujejo v podjetju Pogrebne storitve Babajić.

Od tri do deset tisočakov

“V dobrih dveh letih se je na nas obrnilo že deset ljudi, ki so se odločili za izdelavo. Izdelali smo okoli 11 diamantov,” pravi Elvina Babajić. Z vprašanji se nanje obrne še več ljudi, a dodajajo, da odločitev za izdelavo diamanta ne pride čez noč. “Treba je razumeti, da je v odločitev vpletenih več članov družine oziroma sorodnikov, ki pa ne najdejo vedno skupnega jezika,” pojasnjuje Babajićeva.

Cene izdelave spominskega diamanta so odvisne od velikosti oziroma karatov diamanta. “To je pogojeno s časom rasti, ki traja od tri do devet mesecev. Dlje ko pustimo diamant rasti, večji bo in imel bo več karatov. Tako se cene gibljejo med 3.075 in 9.625 evri,” razlagajo v podjetju.
Za izdelavo diamanta potrebujejo najmanj 500 gramov pepela – pri upepelitvi odraslega človeka običajno nastane 2,5 kilograma pepela. Iz pepela lahko na željo strank izdelajo štiri diamante, ki jih iz laboratorija v Švici nato pošljejo ali pripeljejo v Slovenijo.

Diamantu priložijo certifikat, ki zagotavlja pristnost, velikost, brus in barvo diamanta pa tudi izvor iz predelanega pepela.

Kako iz pepela nastane drag kamen

Postopek. Izvede se kemijska analiza krematorijskega pepela, ki je potrebna za ustrezno usmerjanje fizikalnih in kemijskih procesov. Različne vezi med kalijem in kalcijem se s kemijskimi in fizikalnimi postopki ločijo od ogljika. Ta se pod visokim pritiskom in temperaturo spremeni v grafit, ta pa se nato pripravi za diamantno transformacijo. Za začetek rasti dodamo diamantni kristal. Okoli začetnega kristala se izoblikujejo drugi diamantni kristali, trajanje rasti pa je odvisno od želene velikosti. Surovi diamant se vzame iz stroja, nato se začetni diamant loči, pojasnjujejo pri Babajiću.

Komentarjev 2
  • Martin Gregor 21:32 31.oktober 2014.

    Točno tako. Ni višjega davka od davka na neumnost. Vprašanje je samo, kdo ga pobira.Pa poglejmo, kaj smo se v šoli naučili pri kemiji:Diamant je ogljik v obliki kristala. Je prosojen in brez barve. Če ima diamant ...prikaži več primesi, se lastnosti spremenijo. Dopustimo torej, da je bor samo primes v zelo majhnem deležu, ki obarva diamant v modro.Kaj pa vsebuje pepel sežganega trupla. V glavnem kalcij (kosti) in ostali ostanki gorenja. Ogljika pa v pepelu ne bomo našli, ker se je ves ogljik iz ogljikovih spojin vezal s kisikom in v obliki ogljikovega dioksida (CO2) ali monoksida (CO) v krematoriju skozi dimnik odšel v zrak.Od kod potem pride ogljik za izdelavo diamanta?

  • mirko 14:40 12.oktober 2012.

    Ha ! Članek je tako napisan, kot da bi se umetni diamant dal naredit edino iz človeškega pepela. to je čisti kemični proces iz čistih elementarnih snovi, ki obstajajo v naravi skoraj kjerkoli. Pepel umrlega je dodan zraven samo za ...prikaži večsamo za tržno nišo. Kar se pa cene tiče, če mene vprašate so to čisti ciganski posli. Umetni diamant enake velikosti kot tisti, ki ga boste naročili pri tej firmi, stane na trgu dvajsetkrat manj. Pa kaj potem, če so njihovim diamantom dodani elementi iz pepela umrlega. Menda ne mislite, da je potem v tem diamantu ujeta pokojnikova duša ?!!! Važni so samo spomini na pokojnika in čisto nič druga, vse ostalo je cirkus.