Slovenija
635 ogledov

Iz porodnišnice en dan prej

Novorojenček Shutterstcok
Porodnice. Ne bodo jih več pregledovali zdravniki, temveč medicinske sestre in babice. Odpust po porodu. Strokovno poročilo za odpust je pripravljeno že 24 ur po porodu.

Zdravstvo. V ljubljanski porodnišnici v sklopu klinične poti Normalni porod, ki jo postopoma vpeljujejo, zdrave porodnice z zdravimi novorojenčki domov odpuščajo en dan prej, torej dva dni po porodu.

"Strokovno priporočilo, da je lahko zdrava otročnica iz porodnišnice odpuščena 24 ur po porodu, če gre za nezapleten poporodni postopek, velja v večini evropskih držav s kakovostnim zdravstvenim varstvom," razlagajo na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Ker v Sloveniji presejalne teste pri novorojenčku izvedejo 48 ur po porodu, so se odločili, da bo odpust šele po tem času.

Na voljo so ves čas

Poleg tega v okviru klinične poti zdrave otročnice v standardno obravnavo vključujejo univerzitetno izobražene babice. "Te bodo samostojno obravnavale zdrave otročnice oziroma poporodni potek. Le če bodo prepoznale odklon od normalnega poteka, bodo v obravnavo pritegnile zdravnika," pojasnjuje predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo Tanja Premru Sršen.

Tako bo po njenih besedah celotna obravnava bolje vodena in dokumentirana. Pregledovale jih bodo diplomirane babice in sestre, ki so ves čas na voljo za dodatna pojasnila in nasvete. "Zdravnik je do zdaj opravil vizito in nadaljeval delo na drugih deloviščih v porodnišnici, kar je bistveno okrnilo kontinuiran odnos z zdravo otročnico," dodaja.

Babice samostojno

Klinično pot za normalen porod so v jeseniški bolnišnici začeli uporabljati že leta 2008. “S tem smo omogočili kontinuirano obravnavo porodnice tako v porodni sobi kot pozneje na oddelku,” pravi pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege in oskrbe Zdenka Kramar. Spremembe pri delu diplomiranih medicinskih sester in babic so pri njih že utečena praksa, pripravljajo še spremembe na področju vodenja nosečnic, pri katerem babica v času nosečnosti samostojno opravi pet pregledov. “Prav tako lahko zdrava otročnica z zdravim novorojenčkom, če izrazi željo in se dogovori z zdravnikom, že zdaj bolnišnico zapusti v 48 urah po porodu,” dodaja.

"Seznanjeni smo s klinično potjo Normalni porod in se pripravljamo za uveljavitev podobnih postopkov," pravi pomočnik direktorja za strokovno-medicinske zadeve v novogoriški bolnišnici Marco Gergolet. Spremembe ocenjuje za pozitivne, ker nas približujejo evropskim standardom.  

Preberite tudi komentar: Kdo stoji zadaj? Stroka ali kriza?  

Komentarjev 8
  • zcmr 17:51 01.junij 2013.

    Ta ukrep pomeni manj dela ,to avtomaticno pomeni da je potrebno odpustiti doloceno stevilo zdravnikov in osebja ,da bodo lahko rekli da prisparajo.......Ali pa pac po slovensko porodnice domov zdravniki na zofo v zdravnisko sobo ,sestre v kavni ...prikaži več koticek in narod bo najebal - plac pa bo se vedno enako in enakih...slobalkanistan.

  • titty 15:56 01.junij 2013.

    Matere takoj po porodu domov, vsi obsojenci pa v bolnico, da jim ni treba na sodišče!!! BRAVO!!!! Kakšna merila so to??? Kam mi gremo?? Komu služi ta zdravstvena blagajna?? Spet istim: visokim barabam in tajkunom!!! Še enkrat BRAVO!

  • Anton Steiner 14:19 01.junij 2013.

    pa naj še kdo reče da se zgodovina ne ponavlja počasi bodo ženske spet rodile doma tako kot je moja mati mene