Slovenija
35 ogledov

Iz rudarskega vozička je zrasla roža

“V tem prostoru smo izgubili odnos do človeka. Ni vrednot, je le aroganca,” meni Žurnal24 main
Isabella Flego. Avtorica, ki je zaznamovala literaturo italijanske narodne skupnosti v Sloveniji.

“Isabella Flego ima čut za prostor – za Sredozemlje, Istro, čas in ljudi. Iz rudnika se je rodila roža,” jo je predstavila Amalia Petronio, vodja oddelka za italijaniko v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, ki danes zvečer prireja srečanje z omenjeno pesnico, pisateljico, publicistko in pedagoginjo.

Gre za avtorico, ki je zaznamovala literaturo italijanske narodne skupnosti v Sloveniji. Rojena je v Raši, rudarskem naselju v Istri, a že pol stoletja živi in ustvarja v Kopru.

Ukvarja se z raziskovalnim delom, pisanjem proze in poezije. Pred upokojitvijo je poučevala in nato opravljala delo ravnateljice na koprski italijanski Osnovni šoli Pier Paolo Vergerio il Vecchio.

“Ni svobode brez znanja,” meni Isabella Flego in nadaljuje, da ljubezen do človeka pomeni poštenje, koncept svobode, ki je vezan na socialno pravičnost.

Za zadnjo si kot koordinatorka za enake možnosti žensk in moških v koprski občini prizadeva tudi sama. Za svoje delo je prejela številne nagrade v Sloveniji in Italiji. Predvsem pa, pravi, se zaveda, da je biti pomembnejše kot bivati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.