Slovenija
127 ogledov

Iz Žabjaka, a mu je uspelo

Marko Stojanovič Jerca Božič Kranjec
Romi. Dokler se bodo učili ob svečah, pričakujemo preveč. Marku Stojanoviču je kljub vsemu uspelo.


Šolstvo je edino področje, ki je v vseh letih reševanja romske problematike napredovalo, a uspeh tudi tu ne bo zagotovljen, vse dokler Romi ne bodo imeli rešenih osnovnih bivanjskih razmer, je prepričan Blaž Kovač iz Amnesty Internationala.

Lokalno reševanje

Po njegovem mnenju nujno potrebujemo celostno strategijo razvoja romske manjšine, in dokler te ni, se bodo romske problematike v vsakem lokalnem okolju lotevali po svoje. "Brez politične volje in premikov na strateškem področju imamo do te manjšine in njihovih otrok, ki se učijo ob svečah, prevelika pričakovanja," poudarja Kovač.

Vendarle se da


Za Marka Stojanoviča, Roma iz naselja Žabjak oziroma Brezje, kjer so bile v času njegovega otroštva bivanjske razmere še slabše kot danes, izgovorov ni: končal je osnovno šolo, ob delu v Revozu še poklicno, letos pa upa, da mu uspe na maturi, in postal bo strojni tehnik. "Če bom finančno zmogel, bi se rad vpisal tudi na višjo šolo," pravi in hkrati razmišlja, kako bo veselje do izobraževanja privzgojil sinu in hčeri, uspešnima osnovnošolcema.

"Šolanje otrok je v največji meri odvisno od staršev," je prepričan Stojanovič, ki dodaja, da mu brez podpore očeta ne bi uspelo: "Res je, da je dobrodošla tudi podpora okolice, ki sem je bil sam deležen tako na Osnovni šoli Bršljin kot kasneje s strani Silva Mesojedca in Mateje Jerič z mestne občine, a ključna je vloga staršev."

Komentarjev 3
  • škamp 14:19 09.april 2014.

    Prebivalci okolice Žabjeka vedo,da brezilcem v Žabjeku na splošno ne gre slabo.imajo vsega dovolj

  • samo.jst 08:23 09.april 2014.

    In spet me bodo brisali zaradi "neprimerne vsebine"... ENAKOST PRED ZAKONOM! Od Jakliča, Janše, Jankoviča, pa do Strojana, Johhny-ja, Günterja, Giovanita in ta zadnjega Janeza! Ko bomo morali vsi najprej kupiti gradbeno parcelo (in pri tem plačati vse davke in ...prikaži več dajatve), pridobiti gradbeno dovoljenje (in pri tem plačati vse davke in dajatve), pridobiti električni, vodni, kanalizacijski, komunikacijski priključek (in pri tem plačati vse davke in dajatve), plačevati vse redne položnice (in z njimi davke), plačevati za predšolsko vzgojo,… ko bomo vsi deležni enakih pravic in dolžnosti, takrat lahko govorimo o ENAKOVREDNOSTI! Dokler le eni plačujemo, se res sprašujem, kdo je u pravičen do protestiranja pred občinskimi/državnimi vrati.Admin, ko boš brisal post, navedi RAZLOG!

  • rogg 07:32 09.april 2014.

    Čestitke! Take ljudi pa jaz podpiram z vsem srcem. Kapo dol!