Slovenija
72 ogledov

"Izbirali so kraje, kjer se zbirajo navadni ljudje"

Pariz, streljanje EPA
"V restavraciji, kjer so se napadi začeli, sem reden gost," pravi Matej Kurent, Slovenec, ki živi v Parizu. Po januarskih dogodkih so se varnostni ukrepi ravno nekoliko sprostili, zato je bila koncertna dvorana lahka tarča, meni.

"Smo na varnem v našem stanovanju, ki je v 7. okrožju. Ker smo blizu državnih ustanov (ministrstva) je naš del relativno varen. Seveda je prisoten strah, kajti sedaj nikoli ne veš od kje lahko pride morebitni nov napad. Ker napadalci izbirajo "soft targets", torej kraje, kjer se zbirajo navadni ljudje, je lahko naslednji napad tudi metro, muzej ali kaj podobnega. Danes pa bomo verjetno večino dneva preživeli doma in pozorno spremljali dogajanje," po sinočnjih terorističnih napadih v Parizu pravi Matej Kurent, ki v francoskem glavnem mestu z družino živi zadnji dve leti. 

Kakšno je danes stanje v Parizu?

V Parizu so zaprte vse šole (srednje šole imajo danes pouk), muzeji in odpovedane so vse javne prireditve. Javni transport deluje, prav tako so odprta letališča. Vendar pa je na ulicah občutno manj ljudi in čutiti je tišino in nervozo.

pariz | Avtor: EPA EPA

Kje ste bili v času napadov? Kako ste spremljali dogajanje?

Ko so se napadi zgodili smo bili doma. Da se dogaja nekaj nenavadnega so nas najprej opozorile sirene (vendar se nam sprva to ni zdelo kaj posebno čudno); potem pa so začela prihajati vprašanja od prijateljev v Parizu, če smo okej. Bilo je okoli 23.00. Potem pa smo seveda pričeli spremljati televizijo in Twitter, da smo dobili aktualne informacije.

Koliko je oddaljeno območje, kjer so se napadi začeli? Kdo zahaja tja in kakšno je vzdušje tam v petek? Tudi vi zahajate tja?

Matej Kurent | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Nekaj lokacij celo zelo dobro poznam. Le petit Cambodge je ena izmed restavracij, ki jo zelo pogosto obiščem. Je blizu moje pisarne in blizu Canal St. Martain. Tako, da skoraj nisem mogel razumeti, zakaj bi napadli to restavracijo. Občutek imam, da so bili cilji izbrani tako, da bi se lahko prizadelo čim več ljudi. Končni cilj pa je bil nočni klub. Je bil pa to eden izmed petkov, ko z ženo nisva šla ven. Prav lahko bi se zgodilo, da bi se tudi sama znašla v kakšenem lokalu, ki bi ga napadli.

Kako je z ostalimi Slovenci? Kako ste komunicirali?
Tisti Slovenci, ki se poznamo smo se kar takoj informirali in preverili če je vse okej. Drugače pa na FB obstaja skupina Slovenci v Parizu in tam poteka drug del komunikacije.

Kakšne so zadnje informacije? Se že ve, kdo stoji za napadi?

Ni še jasno kdo stoji za napadi in tudi oblast se noče opredelit, kdo stoji za napadi. Seveda pa indici kažejo, kakšen tip bi lahko bili napadalci.

Kdo so bili gostje na koncertu? Zakaj je bila tarča po tvojem ravno koncertna dvorana?

Ta klub mi je sicer ne preveč poznan, ker ne poslušam take glasbe.Mislim, da je bil ta klub izbran iz dveh razlogov: a) velika količina ljudi; b) relativna sproščeno varovanje. Po januarskih dogodkih se je vse skupaj malo sprostilo in niso vsi javni dogodki enako varovani.

Pariz, streljanje | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.