Slovenija
3049 ogledov

Izbrali glavnega tajnika SD, so predsednici SD dnevi šteti?

Matjaž Han Tanja Fajon Žan Kolman/KPV
Začasno bo položaj prevzel Matevž Frangež.

Po odstopu Klemna Žiberta bo začasno položaj glavnega tajnika SD prevzel Matevž Frangež, so potrdili v stranki. Po razpravi konference SD pa bo predsedstvo odločalo tudi o predlogu, ali bo SD spomladi odšla na volilni in ne zgolj statutarni kongres, je izvedela STA.

SD danes išče izhod iz krize, v kateri se je stranka znašla po aferi v zvezi z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, v središču katere sta se znašla ministrica iz vrst SD Dominika Švarc Pipan in glavni tajnik stranke Klemen Žibert. Prva bo zaradi afere morala zapustiti ministrski položaj, Žibert pa je že odstopil z mesta glavnega tajnika SD.

Ključna točka dnevnega reda popoldanske konference SD, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma, je razprava o aktualnem političnem dogajanju. Mnenja o tem, ali naj stranko še naprej vodi Tanja Fajon in ali naj SD ostane v koaliciji, so deljena. Več o tem v članku na povezavi.

Volilni kongres že marca?

Kolegij predsednice SD Tanje Fajon je zato predlagal, da za vršilca dolžnosti glavnega tajnika postavijo vidnega člana, sicer pa državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Matevža Frangeža, ki je sedaj predsednik konference SD, najvišjega organa med dvema kongresoma. Predsedstvo je predlog soglasno potrdilo, so zapisali na omrežju X.

Prav člani konference pa trenutno na seji iščejo odgovore na vprašanje, kaj je SD pripeljalo v krizo, zaradi katere je njena podpora v javnomnenjski raziskavi Mediane za današnje Delo strmoglavila.

Kot kaže, bi odgovornost lahko prevzelo celotno vodstvo SD, saj je predsedstvo stranke dobilo na mizo tudi predlog, da bi bil marčni statutarni kongres stranke, ki so ga načrtovali, po novem volilni, stranka pa bi na njem volila novo vodstvo. A odločitev po informacijah STA še ni sprejeta. Najprej bodo tako opravili poglobljeno razpravo v okviru konference SD, na podlagi katere bo predsedstvo dokončno oblikovalo sklep in o njem tudi odločalo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
 • Presvetli 20:46 12.februar 2024.

  Bravo SD! Pa vi niste normalni, koga ste nastavili za menjavo Žiberta! Grobarja mariborskega košarkaškega prvoligaša ahahaha, prvo ste ga umaknili, da se je poleglo, lani pa ga potegnili iz naftalina. Karavana gre dalje. Pripravite se na nove afere!! Te ...prikaži več je potrebno ugasnit kot SLS.

 • andrej084 20:36 12.februar 2024.

  Ljudje brez znanja, vizije in hrbtenice. So pa preračunljivi, maščevalni, zahrbtni, nič za slovenski živelj, le za svoj žep. Odje3ite.

 • Avatar lopov
  lopov 20:06 12.februar 2024.

  Mafija nimaš drugih besed .. sami škadali in kraje