Slovenija
3754 ogledov

Izbrisane dokupljene prispevke bi po novem vrnili

upokojitev Žurnal24 main
Stranki SD in Desus bosta predlagali, da se prostovoljna vključitev v obvezno pokojninsko zavarovanje znova upošteva kot pokojninska doba brez dokupa.

Sprememba zakonodaje ZPIZ-2 naj bi odpravila "legalno krajo", kot so jo označevali sindikati, ki se je zgodila s spremembo zadnje pokojninske reforme. Prejšnja zakonodaja je namreč dopuščala prostovoljno vplačevanje obveznih pokojninskih prispevkov, kar je študentom, brezposelnim in zaposlenim za krajši delovni čas priporočala celo država oziroma Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, a po uvedbi novega zakona ZPIZ-2 je ta vplačila po letu 2013 enostavno izbrisala oziroma se niso več štela na enak način kot po predhodni zakonodaji.  

Med oškodovanimi, ki imajo zdaj posledično nižje pokojnine ali se jim je podaljšal predviden rok upokojitve, je po ocenah ZSSS največ dolgotrajno brezposelnih in delavcev iz podjetij v stečajih. Po ocenah sindikatov gre za od 22.000 do 24.000 ljudi.

Dokupljena doba do konca 2012 bi se spet upoštevala kot brez dokupa

Na pobudo (Zveze svobodnih sindikatov Slovenije) pa bosta stranki SD in Desus zdaj predlagali spremembe ZPIZ-2 glede vplačevanja obveznih prispevkov za pokojninsko zavarovanje.

"Predlog sprememb tako določa novo ureditev upoštevanja pokojninske dobe, pridobljene s prostovoljno vključitvijo v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, in sicer na način, da se pokojninska doba, ki so jo zavarovanci do vključno 31. 12. 2012 pridobili s prostovoljnim vstopom v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pri uveljavljanju pravic po ZPIZ-2, upošteva kot pokojninska doba brez dokupa," so v najavi novinarske konference o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem zavarovanju (ZPIZ-2) sporočili s stranke SD, Desus in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Finančne posledice omenjenega zakona naj bi za pokojninsko blagajno po poročanju Radia Slovenija znašale dobra dva milijona evrov. Podrobnosti bo poslanci in sindikalisti predstavili v ponedeljek.

Po ustavnem sodišču še na evropsko ...

Sindikati so svoj prav v omenjeni zadevi že iskali na ustavnem sodišču, ki pa jih je po treh letih zavrnilo. Nato pa so se konec leta obrnili tudi na Evropsko sodišče.

Na sodno bitko oškodovancev politika doslej ni imela prav veliko komentarjev, ministrica za delo Anja Kopač Mrak s stranke SD pa je sindikaliste večkrat opomnila, da je bil pokojninski zakon usklajen s socialnimi partnerji. Zakon, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše, pa je bil v DZ sprejet brez glasu.

Upokojenci Skupinska tožba proti državi? Slovenija V igri tudi skupinska tožba na evropskem sodišču zaradi "legalne kraje"
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:35 15.september 2017.

    Takšne zakonske termine uporabljajo samo še v Butalah ........ prostovoljna vključitev v obvezno pokojninsko zavarovanje !

Sorodne novice