Slovenija
23 ogledov

Izbrisani aktivisti napovedujejo tožbe

Izbrisani Žurnal24 main
Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov napoveduje tožbe proti odgovornim za izbris iz registra stalnih prebivalcev. Tožbo napovedujejo proti takratnemu premierju Lojzetu Peterletu, takratnemu ministru za notranje zadeve Igorju Bavčarju in njegovemu pomočniku Slavku Debelaku.

Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov je na sobotnem sestanku v Ljubljani sklenila, da bodo preverili, "kakšne so možnosti za tožbo zaradi izbrisa", je potrdil Irfan Beširević iz iniciative. "Podali bomo kazensko ovadbo zoper omenjene, ker je bil izbris nezakonit," je poudaril.

Kot problem zdaj vidi to, da bodo morali odškodnine izbrisanim plačevati slovenski davkoplačevalci, "krivci pa bodo ostali nekaznovani". "Mi se zavzemamo za to, da se jih kaznuje," je poudaril.

Na septembrski skupščini se bodo odločili, katerega odvetnika bodo izbrali, je še povedal Beširević.

Izbrisanih je več kot 25 tisoč

Slovenija je 26. februarja 1992 25.671 prebivalcev Slovenije, državljanov tedanjih republik SFRJ, za katere je začel veljati zakon o tujcih, izbrisala iz registra stalnega prebivalstva oziroma jih je prenesla v "pasivno" evidenco.

Izbrisani so s tem izgubili nekatere socialne pravice, številni so morali zapustiti državo, nekateri pa so bili iz nje tudi prisilno odstranjeni.

Komentarjev 5
  • matt5 16:19 30.julij 2012.

    Samo za pravice jim gre.Pravico si je trba zaslužit,ne pa samo ,fušat, v gradbeništvu davke od dela naj pa plačuje drug.

  • kapibara 16:01 30.julij 2012.

    - Imeli so dokumente neobstoječe države , pa si lanuhi niso zrihtali statusa :tujec z začasnim-stalnim prebivališčem v SLO..!!- Zanimivi: vsi ti zajedalci družbe , si pa znajo v D-SH-FR.. ; TAKOJ zrihtat vse potrebne dokumenta..- še prosilci ...prikaži več za azil si jih zrihtajo,da JA imajo vse naše ugodnosti::!!!

  • tj1973 15:14 30.julij 2012.

    s kaksnim dohodkom ti ljudje zivijo, ce so zbrisani? kako placujejo davke? ce jih slucajno spet vpisejo, bodo placali davke za nazaj?