Slovenija
23 ogledov

Izbrisanim doslej le 1.5 milijona evrov

Izbrisani Žurnal24 main
Ugodili že 2.853 vlogam izbrisanih za odškodnino, doslej izplačanih manj kot 1,5 milijona evrov odškodnin.

Upravne enote so do četrtka prejele 4.181 vlog za določitev denarne odškodnine zaradi izbrisa leta 1992. Od tega je bilo prav do četrtka odločeno o 3.150 vlogah, pri čemer je bilo 2.853 ugodeno. Do zdaj je bilo za odškodnine izplačanih nekaj manj kot 1,5 milijona evrov, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Od 4.181 zahtev za določitev denarne odškodnine v upravnem postopku so upravne enote do četrtka odločile o 3.150 zahtevah, pri čemer je bilo 2.853 vlogam ugodeno, 236 so jih zavrnili, 40 zavrgli, v 21 primerih pa je bil postopek s sklepom ustavljen.

Še nobene tožbe za odškodnino

Iz evidence o odločitvah in izplačilih denarne odškodnine ministrstva je še razvidno, da je bilo do četrtka vloženih pet predlogov za plačilo denarne odškodnine v predhodnem postopku na državnem pravobranilstvu in nobena tožba za plačilo denarne odškodnine v sodnem postopku.

Po zakonu se sicer odškodnina izplača v največ petih obrokih, pri čemer je prvi obrok v višini tisoč evrov izplačan v 30 dneh po pravnomočnosti odločbe oziroma sodbe, nadaljnji pa v letu dni po zapadlosti prejšnjega obroka.

Zakon o odškodninah za izbrisane, skladno s katerim so upravne enote začele zbirati vloge za odškodnine izbrisanim, se je začel izvajati 18. junija. Izbrisani, ki uveljavlja zahtevo za odškodnino, lahko to stori na upravni enoti, na območju katere je imel v času izbrisa prijavljeno stalno prebivališče.

Čas trajanja postopka je odvisen od konkretnega primera in od skupnega števila vloženih zahtevkov pri posamezni upravni enoti, zakon pa sicer za odločitev v zadevah, v katerih se lahko odloči po skrajšanem ugotovitvenem postopku, določa enomesečni rok. Dvomesečni rok pa je določen v zadevah, v katerih je pred odločitvijo treba izvesti poseben ugotovitveni postopek.

Do odškodnine so po zakonu upravičeni tisti izbrisani, ki imajo urejen status v Sloveniji oziroma imajo dovoljenje za stalno prebivanje ali slovensko državljanstvo. Do odškodnine so upravičeni tudi tisti, ki so za status zaprosili po prvotni zakonodaji, a ga niso dobili, po prenovljeni zakonodaji pa zanj niso zaprosili.

Za vsak mesec izbrisa 50 evrov

V upravnem postopku, ki ga vodijo upravne enote, lahko upravičenec za vsak mesec izbrisa dobi po 50 evrov. Če meni, da je takšna odškodnina prenizka, pa lahko vloži tožbo na sodišče, pri čemer dosojena odškodnina ne sme preseči trikratni znesek odškodnine, do katere bi bil upravičen v upravnem postopku.

Pripravjenih 130 milijonov evrov

Na ministrstvu za notranje zadeve po napovedih iz časa začetka izvajanja zakona pričakujejo okoli 12.000 vlog, za odškodnine izbrisanim pa naj bi skupaj namenili okoli 130 milijonov evrov.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 13:34 11.oktober 2014.

    Kako je ta naša ablast neznajdljiva. Od vseh , ki so postali "izbrisani " zahtevati , da prinesejo iz svojih bivših držav dokument ,-izbris iz državljanstva - na katerem bo jasno in glasno pisalo KDAJ SO SE ODREKLI SVOJIH DRŽAVLJANSTEV ...prikaži večV , kajti to je bil prvi pogoj , za pridobitev Slovenskega . Sodba se nanaša samo na ljudi , ki v trenutku izbrisa , niso imeli drugih državljanstev. 80 % vseh IZBRISANIH ima še danes svoja "bivša " državljanstva , kar pa je po SLO zakonodaji ABSOLUTNO PREPOVEDANO , razen če Skupščina RS tega izrecno z glasovanjem za vsakega posameznika ni dovolila! Odvzemite državljanstva še tistim , ki imajo še sedaj dvojna !

  • francek 12:44 11.oktober 2014.

    Strici, iz ozadja delajo za svoje. Levičarji imajo podporo ićev in tako veselo izčrpavajo Slovence.

  • markus 11:48 11.oktober 2014.

    Saj ne trdim, da ne obstajajo primeri, ki se jim je dejansko zgodil "izbris", vendar teh ni več kot 100 v celi državi. V to sem prepričan. Se pa vprašam, kaj so počeli tedaj vladajoči, da že od samega začetka ...prikaži več niso imeli praktično nadzora nad ničemer. Dejansko se je že v tistem obdobju začel gospodarski in moralni potop Slovenije.